Sposób przygotowania:
Serek z jabłek
Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne, ułożyć w brytfannie, upiec w piekarniku (temperatura ok.200 stopni) i przetrzeć przez sito. Przecier dalej piec w piekarniku (można zmniejszyć temperaturę do 170-180 stopni) przy uchylonych drzwiczkach od czasu do czasu mieszając. Gdy zmniejszy objętość do połowy dodać cukier i pokrajaną drobno skórkę pomarańczową. Piec w dalszym ciągu od czasu do czasu mieszając. W chwili jak po przeciągnięciu łyżką na dnie naczynia zacznie powstawać bruzda nie zlewająca się. Wówczas należy dodać pokrajane drobno orzechy lub migdały (które przedtem należy sparzyć i obrać ze skórki). W dalszym ciągu jeszcze piec około 20 minut. Wąskie, długie foremki tzw. keksówki wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć do nich gorącą masę jabłkową równomiernie uciskając ją. Pozostawić do wystygnięcia serek .Skrzepły i ostudzony serek wyjąć z form, ułożyć na blaszce i obsuszyć w lekko nagrzanym piekarniku(drzwiczki lekko otwarte).Można dosuszyć jeszcze poza piekarnikiem. Przechowywać w chłodnym przewiewnym miejscu. Prawidłowo usmażony serek kraje się w cienkie plasterki, podając w miejsce słodyczy. SMACZNEGO!
Evi
Zosia62