misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Słodkie przetwory Michaeli

Serek z jabłek

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 19

Wspaniała delicja w miejsce słodyczy.

Serek z jabłek

Składniki:

Serek z jabłek

 

  • 7kg jabłek (antonówki, renety)
  • 1 i 1/3kg cukru
  • 30 dag smażonej w cukrze skórki pomarańczowej
  • 50 dag oczyszczonych orzechów włoskich lub migdałów

 

 

Sposób przygotowania:

Serek z jabłek
Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne, ułożyć w brytfannie, upiec w piekarniku (temperatura ok.200 stopni) i przetrzeć przez sito. Przecier dalej piec w piekarniku (można zmniejszyć temperaturę do 170-180 stopni) przy uchylonych drzwiczkach od czasu do czasu mieszając. Gdy zmniejszy objętość do połowy dodać cukier i pokrajaną drobno skórkę pomarańczową. Piec w dalszym ciągu od czasu do czasu mieszając. W chwili jak po przeciągnięciu łyżką na dnie naczynia zacznie powstawać bruzda nie zlewająca się. Wówczas należy dodać pokrajane drobno orzechy lub migdały (które przedtem należy sparzyć i obrać ze skórki). W dalszym ciągu jeszcze piec około 20 minut. Wąskie, długie foremki tzw. keksówki wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć do nich gorącą masę jabłkową równomiernie uciskając ją. Pozostawić do wystygnięcia serek .Skrzepły i ostudzony serek wyjąć z form, ułożyć na blaszce i obsuszyć w lekko nagrzanym piekarniku(drzwiczki lekko otwarte).Można dosuszyć jeszcze poza piekarnikiem. Przechowywać w chłodnym przewiewnym miejscu. Prawidłowo usmażony serek kraje się w cienkie plasterki, podając w miejsce słodyczy. SMACZNEGO!