Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Serniczek 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tani serniczek z serków homogenizowanych z czekoladowym budyniem na kruchym spodzie

Serniczek  4 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Serniczek 4

 

  • Ciasto:
  • 2 szkl mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szkl cukru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko

 

  • Budyń:
  • 1l mleka
  • 3 budynie czekoladowe
  • 100 g rodzynek

 

  • Ser:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szkl cukru
  • 4 serki homogenizowane waniliowe po 150g
  • 3 jajka
  • 1 białko
  • 1 mały budyń śmietankowy

Sposób przygotowania:

Serniczek 4
Ciasto:

Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać pokrojoną na małe kawałki margarynę jajka i żółtko. Zagnieść ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić spód ciastem.



Budyń:

Rodzynki sparzyć gorącą wodą. Trzy szklanki mleka zagotować a w jednej szklance rozmieszać budynie. Następnie budynie wlać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Gorący wylać na ciasto , posypać rodzynkami i odstawić do ostygnięcia.



Ser:

Miękką margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Następnie dodać serki homogenizowane i proszek budyniowy. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą serową.



Następnie wylać całość na zimny budyń, wyrównać powierzchnie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok 60 minut. Po wyjęciu odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Serniczek  4
z Mąki proszku do pieczenia cukru jajek i margaryny wyrobić ciasto
Serniczek  4
Ugotowany budyń czekoladowy wylać na ciasto i odstawić do ostygnięcia
Serniczek  4
Margarynę utrzeć z cukrem żółtkami serkami i budyniem pod koniec wymieszać z ubitymi białkami
Serniczek  4
Masę serową wylać na zimny budyń wyrównać powierzchnie i upiec