Sposób przygotowania:
Serniczek gotowany z musem truskawkowymETAP 1:
Małą formę do ciasta (u mnie keksówka) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników jeden przy drugim.
W garnku roztopić masło. Wsypać 2 łyżki cukru. Wrzucić ser biały zmielony, wbić jajko i wszystko energicznie rozmieszać.
Masę podgrzewać aż zrobi się bardzo gorąca ale nie dopuścić do zagotowania.
Budyń z pozostałymi 2 łyżkami cukru rozmieszać w 150 ml zimnego mleka i wlać do masy serowej.
Mieszając cały czas gotować masę aż zgęstnieje jak budyń. Gorącą masę wylać na herbatniki i przykryć drugą warstwą herbatników.
Truskawki umyć, odszypułkować i zblendować blenderem ręcznym na jednolity mus.
Mus truskawkowy przelać do garnka (powinno być ok. 2 szklanek). Mus zagotować i wsypać do niego galaretkę.
Dobrze wymieszać i odstawić do wystudzenia. Wystudzony i gęstniejący mus wyłożyć na herbatniki.
Ciasto wstawić do lodówki i schłodzić przez min. kilka godzin.