Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Drożdżówki z brzoskwiniami i marmoladą różaną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Drożdżówki z brzoskwiniami z dodatkiem marmolady i konfitury z płatków róży to pomysł na pyszne śniadanie lub kolację.

Drożdżówki z brzoskwiniami i marmoladą różaną Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Drożdżówki z brzoskwiniami i marmoladą różaną

 

 

  • Pozostałe składniki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1/2 puszki brzoskwiń
  • 1/2 szklanki marmolady
  • 2-3 łyżki konfitury z płatków róży
  • 2-3 łyżki płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z brzoskwiniami i marmoladą różaną
Drożdże rozpuścić w łyżeczce cukru, dodać kilka łyżek ciepłego mleka, łyżkę mąki, zamieszać, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut. 

Masło rozpuścić, ostudzić.

Do przesianej mąki wlać pozostałe ciepłe mleko, dodać jajko, żółtko, cukier, cukier waniliowy i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wyrabiać około 10-15 minut ręcznie lub mikserem ze specjalną końcówką w kształcie haka. Pod koniec dodać sól i przestudzone masło. 

Ciasto przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 40-50 minut. 

Na posypanym mąką blacie przerobić wyrośnięte ciasto, rozwałkować na grubość 1 cm, wyciąć krążki i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryć ściereczką i odłożyć na 10-15 minut.

Gdy krążki z ciasta podrosną dnem szklanki zrobić wgłębienie. Następnie brzegi krążków z ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z cukrem waniliowym i mlekiem.

Ostrym nożem naciąć w kilku miejscach. 

Na środek włożyć porcję marmolady z konfiturą z płatków róży, ułożyć pokrojone brzoskwinie i posypać płatkami migdałowymi. 

Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.
Drożdżówki z brzoskwiniami i marmoladą różaną
Z drożdży, odrobiny cukru, mleka i mąki zrobić rozczyn.
Drożdżówki z brzoskwiniami i marmoladą różaną
Gdy drożdże ruszą dodać do przygotowanych składników ciasta.
Drożdżówki z brzoskwiniami i marmoladą różaną
Wyrośnięte ciasto rozwałkować, ułożyć na blaszce.
Drożdżówki z brzoskwiniami i marmoladą różaną
Wyrośnięte krążki naciąć ostrym nożem, posmarować jajkiem.
Drożdżówki z brzoskwiniami i marmoladą różaną
Włożyć pozostałe dodatki i upiec na rumiano.