Sposób przygotowania:
Drożdżówki z brzoskwiniami i marmoladą różaną
Drożdże rozpuścić w łyżeczce cukru, dodać kilka łyżek ciepłego mleka, łyżkę mąki, zamieszać, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut.
Masło rozpuścić, ostudzić.
Do przesianej mąki wlać pozostałe ciepłe mleko, dodać jajko, żółtko, cukier, cukier waniliowy i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wyrabiać około 10-15 minut ręcznie lub mikserem ze specjalną końcówką w kształcie haka. Pod koniec dodać sól i przestudzone masło.
Ciasto przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 40-50 minut.
Na posypanym mąką blacie przerobić wyrośnięte ciasto, rozwałkować na grubość 1 cm, wyciąć krążki i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryć ściereczką i odłożyć na 10-15 minut.
Gdy krążki z ciasta podrosną dnem szklanki zrobić wgłębienie. Następnie brzegi krążków z ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z cukrem waniliowym i mlekiem.
Ostrym nożem naciąć w kilku miejscach.
Na środek włożyć porcję marmolady z konfiturą z płatków róży, ułożyć pokrojone brzoskwinie i posypać płatkami migdałowymi.
Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.
Masło rozpuścić, ostudzić.
Do przesianej mąki wlać pozostałe ciepłe mleko, dodać jajko, żółtko, cukier, cukier waniliowy i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wyrabiać około 10-15 minut ręcznie lub mikserem ze specjalną końcówką w kształcie haka. Pod koniec dodać sól i przestudzone masło.
Ciasto przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 40-50 minut.
Na posypanym mąką blacie przerobić wyrośnięte ciasto, rozwałkować na grubość 1 cm, wyciąć krążki i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryć ściereczką i odłożyć na 10-15 minut.
Gdy krążki z ciasta podrosną dnem szklanki zrobić wgłębienie. Następnie brzegi krążków z ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z cukrem waniliowym i mlekiem.
Ostrym nożem naciąć w kilku miejscach.
Na środek włożyć porcję marmolady z konfiturą z płatków róży, ułożyć pokrojone brzoskwinie i posypać płatkami migdałowymi.
Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.
SylaUla