SUPERPRZEPIS

Łaciaty sernik z truskawkowym musem

         
ocena: 5/5 głosów: 14
Łaciaty sernik z truskawkowym musem Więcej zdjęć (5)

Pyszny serniczek na zimno z dodatkiem truskawkowego musu. Fajnie wygląda i świetnie smakuje i nie jest trudny do zrobienia.

Składniki:

Łaciaty sernik z truskawkowym musem

 

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 100 g masła
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 300 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • biszkopty do wyłożenia formy

Sposób przygotowania:

Łaciaty sernik z truskawkowym musem
Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami i wstawić do lodówki.

Galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance wody i odstawić do wystudzenia. Gdy galaretka wystygnie truskawki zmiksować na mus i dodać galaretkę. Mus podzielić na dwie części. Jedną część wstawić do lodówki aby lekko stężała a drugą część pozostawić na kuchennej szafce.

Żelatynę namoczyć w mleku następnie podgrzać i rozpuścić, odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z cukrami i dwoma łyżkami sera. Następnie porcjami dodawać resztę sera a na koniec dodać wystudzoną żęlatynę.

Na biszkopty wyłożyć trochę masy serowej i gdzie niegdzie troszkę tężejącego już musu truskawkowego. Tortownicę wstawić do lodówki aby masa lekko stężała, tortownica wcześniej schłodzona więc zajmie to kilka minut.

Ponownie wyłożyć kilka łyżek masy serowej i gdzie nigdzie trochę tężejącego truskawkowego musu i znowu wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. I tak do wyczerpania składników.

Wierzch zalać pozostałym musem odstawionym na kuchenną szafkę. Wstawic do lodówki na kilka godzin aby masy dobrze stężąły.
Łaciaty sernik z truskawkowym musem
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami i wstawić do lodówki.
Łaciaty sernik z truskawkowym musem
Masło utrzeć z cukrem i dwoma łyżkami sera.
Łaciaty sernik z truskawkowym musem
Galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance wody i odstawić do wystudzenia.
Łaciaty sernik z truskawkowym musem
Na biszkopty wyłożyć trochę masy serowej