Sposób przygotowania:
Sernik gruszkowo-korzenny
1. Okrągłą formę 23 cm wysmarowałam olejem, a dno wyłożyłam papierem.
2. Herbatniki zmiksowałam na piasek i dodałam roztopione i lekko przestudzone masło i przyprawę do piernika. Wymieszałam, wyłożyłam na dno tortownicy i ubiłam tłuczkiem. Wstawiłam do lodówki.
3. Zmielony ser zmiksowałam z mascarpone, następnie dodałam cukier, całe jaja, żółtka,mąkę, budyń i cukier waniliowy. Kiedy wszystko się dobrze zmiksowało, dodałam, dalej mieszając, kremówkę i przyprawę korzenną.
4. Gruszki obrałam, usunęłam gniazda nasienne, rozdrobniłam i zmiksowałam w malakserze, odłożyłam 50g na polewę, do reszty dolałam sok z cytryny i zmiksowałam z masą serową.
Masę wylałam na spód herbatnikowy.
5. Pieczenie:
15 minut w temperaturze 175 stopni
90 minut w temperaturze 130 stopni.
6. W tym czasie zrobiłam polewę: kwaśna śmietanę wymieszałam z kremówką, dodałam cukier puder, resztę (50 g) puree gruszkowego, przyprawę korzenną i dobrze wymieszałam.
7. Nie wyłączając piekarnika, wysunęłam sernik i pokryłam go polewą. Zwiększyłam temperaturę do 150 stopni ( nie więcej, bo sernik popęka!) i piekłam jeszcze 20-30 minut, aż sernik będzie miał złoty kolor.
8. Po upieczeniu: uchylamy drzwiczki piekarnika na godzinę, potem przez następne pól godziny otwieramy stopniowo coraz mocniej, po tym czasie wyciągamy sernik, a gdy zupełnie ostygnie wstawiamy na całą noc, najlepiej około 10 godzin do lodówki.
9 Dekoracja: do posypania sernika użyłam odrobiny kakao.
W suchym rondelku rozpuściłam 4 łyżki cukru na karmel, widelcem lub łyżką formowałam na papierze fantazyjne wzory i pajęczyny i pozostawiłam do ostygnięcia. Udekorowałam sernik. Uwaga: karmel nie lubi wilgoci, więc w lodówce szybko się rozpuści, dekorację należy nałożyć na sernik tuż przed podaniem.
Każdy pokocha ten sernik!!!
2. Herbatniki zmiksowałam na piasek i dodałam roztopione i lekko przestudzone masło i przyprawę do piernika. Wymieszałam, wyłożyłam na dno tortownicy i ubiłam tłuczkiem. Wstawiłam do lodówki.
3. Zmielony ser zmiksowałam z mascarpone, następnie dodałam cukier, całe jaja, żółtka,mąkę, budyń i cukier waniliowy. Kiedy wszystko się dobrze zmiksowało, dodałam, dalej mieszając, kremówkę i przyprawę korzenną.
4. Gruszki obrałam, usunęłam gniazda nasienne, rozdrobniłam i zmiksowałam w malakserze, odłożyłam 50g na polewę, do reszty dolałam sok z cytryny i zmiksowałam z masą serową.
Masę wylałam na spód herbatnikowy.
5. Pieczenie:
15 minut w temperaturze 175 stopni
90 minut w temperaturze 130 stopni.
6. W tym czasie zrobiłam polewę: kwaśna śmietanę wymieszałam z kremówką, dodałam cukier puder, resztę (50 g) puree gruszkowego, przyprawę korzenną i dobrze wymieszałam.
7. Nie wyłączając piekarnika, wysunęłam sernik i pokryłam go polewą. Zwiększyłam temperaturę do 150 stopni ( nie więcej, bo sernik popęka!) i piekłam jeszcze 20-30 minut, aż sernik będzie miał złoty kolor.
8. Po upieczeniu: uchylamy drzwiczki piekarnika na godzinę, potem przez następne pól godziny otwieramy stopniowo coraz mocniej, po tym czasie wyciągamy sernik, a gdy zupełnie ostygnie wstawiamy na całą noc, najlepiej około 10 godzin do lodówki.
9 Dekoracja: do posypania sernika użyłam odrobiny kakao.
W suchym rondelku rozpuściłam 4 łyżki cukru na karmel, widelcem lub łyżką formowałam na papierze fantazyjne wzory i pajęczyny i pozostawiłam do ostygnięcia. Udekorowałam sernik. Uwaga: karmel nie lubi wilgoci, więc w lodówce szybko się rozpuści, dekorację należy nałożyć na sernik tuż przed podaniem.
Każdy pokocha ten sernik!!!
SylaUla
haniakson
Dziękuję, znasz się na rzeczy, SylaUla! Trochę przy nim pracy, ale jest przepyszny!