SUPERPRZEPIS

Sernik gruszkowo-korzenny

  • 2
  • haniakson
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Sernik gruszkowo-korzenny Więcej zdjęć (7)

To miał być zwykły sernik. A wyszedł niezwykle - kremowy, gruszkowy i pierniczkowy. I chociaż karmel jest tylko ozdobą, komponuje się znakomicie z zapiekaną polewą śmietanowo- korzenną.

Składniki:

Sernik gruszkowo-korzenny

Na spód

  • 200 g herbatników digestive lub petitków
  • 100 g masła
  • 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

Na masę serowo- gruszkową

  • 1/2 kg sera twarogowego zmielonego
  • 250 g mascarpone
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 3 całe jaja
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki kremówki (30 lub 36%)
  • 7 średnich gruszek (na 40 dkg puree gruszkowego)
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • sok z cytryny

Polewa

  • 150 g gęstej kwaśnej śmietany
  • 3-4 łyżki kremówki
  • 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 50 g puree gruszkowego
  • 3 łyżki cukru pudru

Dekoracja

  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka kakao

Sposób przygotowania:

Sernik gruszkowo-korzenny
1. Okrągłą formę 23 cm wysmarowałam olejem, a dno wyłożyłam papierem.

2. Herbatniki zmiksowałam na piasek i dodałam roztopione i lekko przestudzone masło i przyprawę do piernika. Wymieszałam, wyłożyłam na dno tortownicy i ubiłam tłuczkiem. Wstawiłam do lodówki.

3. Zmielony ser zmiksowałam z mascarpone, następnie dodałam cukier, całe jaja, żółtka,mąkę, budyń i cukier waniliowy. Kiedy wszystko się dobrze zmiksowało, dodałam, dalej mieszając, kremówkę i przyprawę korzenną.

4. Gruszki obrałam, usunęłam gniazda nasienne, rozdrobniłam i zmiksowałam w malakserze, odłożyłam 50g na polewę, do reszty dolałam sok z cytryny i zmiksowałam z masą serową.

Masę wylałam na spód herbatnikowy.

5. Pieczenie:

15 minut w temperaturze 175 stopni

90 minut w temperaturze 130 stopni.

6. W tym czasie zrobiłam polewę: kwaśna śmietanę wymieszałam z kremówką, dodałam cukier puder, resztę (50 g) puree gruszkowego, przyprawę korzenną i dobrze wymieszałam.

7. Nie wyłączając piekarnika, wysunęłam sernik i pokryłam go polewą. Zwiększyłam temperaturę do 150 stopni ( nie więcej, bo sernik popęka!) i piekłam jeszcze 20-30 minut, aż sernik będzie miał złoty kolor.

8. Po upieczeniu: uchylamy drzwiczki piekarnika na godzinę, potem przez następne pól godziny otwieramy stopniowo coraz mocniej, po tym czasie wyciągamy sernik, a gdy zupełnie ostygnie wstawiamy na całą noc, najlepiej około 10 godzin do lodówki.

9 Dekoracja: do posypania sernika użyłam odrobiny kakao. 

W suchym rondelku rozpuściłam 4 łyżki cukru na karmel, widelcem lub łyżką formowałam na papierze fantazyjne wzory i pajęczyny i pozostawiłam do ostygnięcia. Udekorowałam sernik. Uwaga: karmel nie lubi wilgoci, więc w lodówce szybko się rozpuści, dekorację należy nałożyć na sernik tuż przed podaniem.

Każdy pokocha ten sernik!!!
Sernik gruszkowo-korzenny
Herbatniki mieszamy z roztopionym masłem i przyprawą korzenną.
Sernik gruszkowo-korzenny
Gruszki obieramy i miksujemy w blenderze.
Sernik gruszkowo-korzenny
Do zmiksowanej masy serowej dodajemy puree gruszkowe
Sernik gruszkowo-korzenny
Aromatyczna polewę robimy ze smietan, puree gruszkowego i przyprawy korzennej.
Sernik gruszkowo-korzenny
Ciepły karmel formujemy na papierze i na drucie.
Sernik gruszkowo-korzenny
Sernik ma wspaniałą konsystencję i niezapomniany smak.