Sposób przygotowania:
Sernik gruszkowo-korzenny
1. Okrągłą formę 23 cm wysmarowałam olejem, a dno wyłożyłam papierem.
2. Herbatniki zmiksowałam na piasek i dodałam roztopione i lekko przestudzone masło i przyprawę do piernika. Wymieszałam, wyłożyłam na dno tortownicy i ubiłam tłuczkiem. Wstawiłam do lodówki.
3. Zmielony ser zmiksowałam z mascarpone, następnie dodałam cukier, całe jaja, żółtka,mąkę, budyń i cukier waniliowy. Kiedy wszystko się dobrze zmiksowało, dodałam, dalej mieszając, kremówkę i przyprawę korzenną.
4. Gruszki obrałam, usunęłam gniazda nasienne, rozdrobniłam i zmiksowałam w malakserze, odłożyłam 50g na polewę, do reszty dolałam sok z cytryny i zmiksowałam z masą serową.
Masę wylałam na spód herbatnikowy.
5. Pieczenie:
15 minut w temperaturze 175 stopni
90 minut w temperaturze 130 stopni.
6. W tym czasie zrobiłam polewę: kwaśna śmietanę wymieszałam z kremówką, dodałam cukier puder, resztę (50 g) puree gruszkowego, przyprawę korzenną i dobrze wymieszałam.
7. Nie wyłączając piekarnika, wysunęłam sernik i pokryłam go polewą. Zwiększyłam temperaturę do 150 stopni ( nie więcej, bo sernik popęka!) i piekłam jeszcze 20-30 minut, aż sernik będzie miał złoty kolor.
8. Po upieczeniu: uchylamy drzwiczki piekarnika na godzinę, potem przez następne pól godziny otwieramy stopniowo coraz mocniej, po tym czasie wyciągamy sernik, a gdy zupełnie ostygnie wstawiamy na całą noc, najlepiej około 10 godzin do lodówki.
9 Dekoracja: do posypania sernika użyłam odrobiny kakao.
W suchym rondelku rozpuściłam 4 łyżki cukru na karmel, widelcem lub łyżką formowałam na papierze fantazyjne wzory i pajęczyny i pozostawiłam do ostygnięcia. Udekorowałam sernik. Uwaga: karmel nie lubi wilgoci, więc w lodówce szybko się rozpuści, dekorację należy nałożyć na sernik tuż przed podaniem.
Każdy pokocha ten sernik!!!
2. Herbatniki zmiksowałam na piasek i dodałam roztopione i lekko przestudzone masło i przyprawę do piernika. Wymieszałam, wyłożyłam na dno tortownicy i ubiłam tłuczkiem. Wstawiłam do lodówki.
3. Zmielony ser zmiksowałam z mascarpone, następnie dodałam cukier, całe jaja, żółtka,mąkę, budyń i cukier waniliowy. Kiedy wszystko się dobrze zmiksowało, dodałam, dalej mieszając, kremówkę i przyprawę korzenną.
4. Gruszki obrałam, usunęłam gniazda nasienne, rozdrobniłam i zmiksowałam w malakserze, odłożyłam 50g na polewę, do reszty dolałam sok z cytryny i zmiksowałam z masą serową.
Masę wylałam na spód herbatnikowy.
5. Pieczenie:
15 minut w temperaturze 175 stopni
90 minut w temperaturze 130 stopni.
6. W tym czasie zrobiłam polewę: kwaśna śmietanę wymieszałam z kremówką, dodałam cukier puder, resztę (50 g) puree gruszkowego, przyprawę korzenną i dobrze wymieszałam.
7. Nie wyłączając piekarnika, wysunęłam sernik i pokryłam go polewą. Zwiększyłam temperaturę do 150 stopni ( nie więcej, bo sernik popęka!) i piekłam jeszcze 20-30 minut, aż sernik będzie miał złoty kolor.
8. Po upieczeniu: uchylamy drzwiczki piekarnika na godzinę, potem przez następne pól godziny otwieramy stopniowo coraz mocniej, po tym czasie wyciągamy sernik, a gdy zupełnie ostygnie wstawiamy na całą noc, najlepiej około 10 godzin do lodówki.
9 Dekoracja: do posypania sernika użyłam odrobiny kakao.
W suchym rondelku rozpuściłam 4 łyżki cukru na karmel, widelcem lub łyżką formowałam na papierze fantazyjne wzory i pajęczyny i pozostawiłam do ostygnięcia. Udekorowałam sernik. Uwaga: karmel nie lubi wilgoci, więc w lodówce szybko się rozpuści, dekorację należy nałożyć na sernik tuż przed podaniem.
Każdy pokocha ten sernik!!!
![Sernik gruszkowo-korzenny Sernik gruszkowo-korzenny](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/sernik-gruszkowo-korzenny-520004.jpg)
![Sernik gruszkowo-korzenny Sernik gruszkowo-korzenny](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/sernik-gruszkowo-korzenny-520007.jpg)
![Sernik gruszkowo-korzenny Sernik gruszkowo-korzenny](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/sernik-gruszkowo-korzenny-520008.jpg)
![Sernik gruszkowo-korzenny Sernik gruszkowo-korzenny](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/sernik-gruszkowo-korzenny-520009.jpg)
![Sernik gruszkowo-korzenny Sernik gruszkowo-korzenny](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/sernik-gruszkowo-korzenny-520011.jpg)
![Sernik gruszkowo-korzenny Sernik gruszkowo-korzenny](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/sernik-gruszkowo-korzenny-520012.jpg)
SylaUla
haniakson
Dziękuję, znasz się na rzeczy, SylaUla! Trochę przy nim pracy, ale jest przepyszny!