slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Jabłecznik z pianką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszny i kruchy jabłecznik z dodatkiem pianki budyniowej. Ciasto jest proste w przygotowaniu oraz niezwykle aromatyczne. Polecam do filiżanki kawy.

Jabłecznik z pianką

Składniki:

Jabłecznik z pianką

 

  • 2,5 szkl mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 2 duże jajka
  • 1 op. cukru wanilinowego (16g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • słoik prażonych jabłek do szarlotki (0,9l)
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • cukier puder do posypania
  • blaszka 24x24 cm

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z pianką
Oddzielamy żółtka od białek. Z mąki pszennej, zimnego masła, żółtek, cukru waniliowego oraz proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Dzielimy ciasto na dwie części- jedną wkładamy do woreczka i do zamrażarki (na ok. 30 min), a drugą część ciasta wkładamy do woreczka i do lodówki.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowujemy jedną część ciasta i wykładamy nią dno blaszki. Wstawiamy ciasto do piekarnika i podpiekamy przez 10 minut w 180 stopniach.

W tym czasie ubijamy pianę z białek. Następnie porcjami dodajemy do piany cukier, a na koniec wsypujemy budyń i chwilę miksujemy.

Na podpieczony spód ciasta wykładamy jabłka ze słoika, wyrównujemy. Następnie nakładamy piankę budyniową oraz wyrównujemy. Na górę ścieramy na tarce ciasto które było w zamrażarce.

Wstawiamy ciasto ponownie do piekarnika i pieczemy przez 1 godz w 180 stopniach.

Upieczone i ostudzone ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem.