Sposób przygotowania:
Jabłecznik z pianką
Oddzielamy żółtka od białek. Z mąki pszennej, zimnego masła, żółtek, cukru waniliowego oraz proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Dzielimy ciasto na dwie części- jedną wkładamy do woreczka i do zamrażarki (na ok. 30 min), a drugą część ciasta wkładamy do woreczka i do lodówki.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowujemy jedną część ciasta i wykładamy nią dno blaszki. Wstawiamy ciasto do piekarnika i podpiekamy przez 10 minut w 180 stopniach.
W tym czasie ubijamy pianę z białek. Następnie porcjami dodajemy do piany cukier, a na koniec wsypujemy budyń i chwilę miksujemy.
Na podpieczony spód ciasta wykładamy jabłka ze słoika, wyrównujemy. Następnie nakładamy piankę budyniową oraz wyrównujemy. Na górę ścieramy na tarce ciasto które było w zamrażarce.
Wstawiamy ciasto ponownie do piekarnika i pieczemy przez 1 godz w 180 stopniach.
Upieczone i ostudzone ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowujemy jedną część ciasta i wykładamy nią dno blaszki. Wstawiamy ciasto do piekarnika i podpiekamy przez 10 minut w 180 stopniach.
W tym czasie ubijamy pianę z białek. Następnie porcjami dodajemy do piany cukier, a na koniec wsypujemy budyń i chwilę miksujemy.
Na podpieczony spód ciasta wykładamy jabłka ze słoika, wyrównujemy. Następnie nakładamy piankę budyniową oraz wyrównujemy. Na górę ścieramy na tarce ciasto które było w zamrażarce.
Wstawiamy ciasto ponownie do piekarnika i pieczemy przez 1 godz w 180 stopniach.
Upieczone i ostudzone ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem.