Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Sernik z kokosowymi cukierkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny sernik na spodzie z maki krupczatki. W masie serowej znajduje się mnóstwo pysznych cukierków o kokosowym smaku. Sernik polecam :)

Sernik z kokosowymi cukierkami

Składniki:

Sernik z kokosowymi cukierkami

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
  • 5 jajek
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 35 dag czekoladowych cukierków o smaku kokosowym

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Sernik z kokosowymi cukierkami
1. Ciasto: Zaczynamy od wykonania ciasta. Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. W tym czasie ciasto schłodzi się.

2. Masa serowa: Wykonujemy masę serową. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Cukierki rozwijamy z papierków, wkładamy do woreczka i za pomocą wałka do ciasta miażdżymy. Do ucieranej masy dajemy cukierki i ucieramy, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i dokładnie ucieramy.

3. Do pieczenia: Schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką pszenną i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą. Jeśli ciasto nie będzie chciało ładnie się wałkować można wylepić nim blaszkę. Następnie na ciasto równomiernie wykładamy masę serową.

4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 70-80 minut do zrumienienia. Upieczony sernik studzimy. Ja studzę w piekarniku, następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin do stężenia.

5. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Budynie na pół litra mleka każdy i bez cukru.

Sernik można pokroić na około 30 kawałków.

Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.

Użyłam sernik gotowy w wiadereczku, inny sernik trzeba zmielić przynajmniej dwa razy.