Sposób przygotowania:
Sernik z kokosowymi cukierkami
1. Ciasto: Zaczynamy od wykonania ciasta. Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. W tym czasie ciasto schłodzi się.
2. Masa serowa: Wykonujemy masę serową. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Cukierki rozwijamy z papierków, wkładamy do woreczka i za pomocą wałka do ciasta miażdżymy. Do ucieranej masy dajemy cukierki i ucieramy, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i dokładnie ucieramy.
3. Do pieczenia: Schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką pszenną i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą. Jeśli ciasto nie będzie chciało ładnie się wałkować można wylepić nim blaszkę. Następnie na ciasto równomiernie wykładamy masę serową.
4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 70-80 minut do zrumienienia. Upieczony sernik studzimy. Ja studzę w piekarniku, następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin do stężenia.
5. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Budynie na pół litra mleka każdy i bez cukru.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Użyłam sernik gotowy w wiadereczku, inny sernik trzeba zmielić przynajmniej dwa razy.
2. Masa serowa: Wykonujemy masę serową. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Cukierki rozwijamy z papierków, wkładamy do woreczka i za pomocą wałka do ciasta miażdżymy. Do ucieranej masy dajemy cukierki i ucieramy, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i dokładnie ucieramy.
3. Do pieczenia: Schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką pszenną i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą. Jeśli ciasto nie będzie chciało ładnie się wałkować można wylepić nim blaszkę. Następnie na ciasto równomiernie wykładamy masę serową.
4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 70-80 minut do zrumienienia. Upieczony sernik studzimy. Ja studzę w piekarniku, następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin do stężenia.
5. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Budynie na pół litra mleka każdy i bez cukru.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Użyłam sernik gotowy w wiadereczku, inny sernik trzeba zmielić przynajmniej dwa razy.
lukrowanepierniczki
Babeczka35
Dziękuję i polecam upiec :)