Sposób przygotowania:
Sernik z frużeliną malinową
1. Frużelina malinowa: Maliny płuczmy i dokładnie osuszamy. Przekładamy do garnka, wsypujemy oba cukry i zagotowujemy. Następnie wsypujemy budynie w proszku i gotujemy do zgęstnienia. Frużelinę studzimy.
2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Dodajemy ser i budynie w proszku i ucieramy.
3. Do pieczenia: Masę serową wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, następnie na masę serową wykładamy ,,kupkami'' lekko wystudzoną frużelinę
4. Pieczenie: Sernik pieczemy około 70-80 minut do ładnego zrumienienia sera. Sernik studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin
5. Podanie: Gotowy sernik kroimy, podajemy i smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Budynie na pół litra mleka każdy i bez cukru.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Użyłam sernik gotowy w wiadereczku, inny sernik trzeba zmielić przynajmniej dwa razy.
2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Dodajemy ser i budynie w proszku i ucieramy.
3. Do pieczenia: Masę serową wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, następnie na masę serową wykładamy ,,kupkami'' lekko wystudzoną frużelinę
4. Pieczenie: Sernik pieczemy około 70-80 minut do ładnego zrumienienia sera. Sernik studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin
5. Podanie: Gotowy sernik kroimy, podajemy i smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Budynie na pół litra mleka każdy i bez cukru.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Użyłam sernik gotowy w wiadereczku, inny sernik trzeba zmielić przynajmniej dwa razy.
SylaUla
Babeczka35
Dziękuję i polecam :)