Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Sernik z frużeliną malinową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Szczerze napiszę, że ten sernik wyszedł mi pyszny i taki mocno owocowy, taki właśnie chciałam, ale spokojnie frużelinę malinową można przygotować z połowy porcji. Uwielbiam serniki.

Sernik z frużeliną malinową

Składniki:

Sernik z frużeliną malinową

Frużelina malinowa:

  • 6 szklanek świeżych malin
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy

Masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 budynie waniliowe
  • 15 dag masła lub margaryny

Sposób przygotowania:

Sernik z frużeliną malinową
1. Frużelina malinowa: Maliny płuczmy i dokładnie osuszamy. Przekładamy do garnka, wsypujemy oba cukry i zagotowujemy. Następnie wsypujemy budynie w proszku i gotujemy do zgęstnienia. Frużelinę studzimy.

2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Dodajemy ser i budynie w proszku i ucieramy.

3. Do pieczenia: Masę serową wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, następnie na masę serową wykładamy ,,kupkami'' lekko wystudzoną frużelinę

4. Pieczenie: Sernik pieczemy około 70-80 minut do ładnego zrumienienia sera. Sernik studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin

5. Podanie: Gotowy sernik kroimy, podajemy i smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Budynie na pół litra mleka każdy i bez cukru.

Sernik można pokroić na około 30 kawałków.

Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.

Użyłam sernik gotowy w wiadereczku, inny sernik trzeba zmielić przynajmniej dwa razy.