Sposób przygotowania:
Babka parzona Eliprzygotowanie jajek
Oddzielić żółtka od białek.
przygotowanie mąki
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko.
przygotowanie cukru
Odmierzyć cukier i dodać cukier waniliowy.
przygotowanie margaryny
Margarynę roztopić w garnku.
przygotowanie babki
Żółtka ubić razem z cukrem.
przygotowanie babki cd
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
przygotowanie babki cd
Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę i wymieszać. Do ciasta wlać gorącą margarynę i całość wymieszać.
przygotowanie babki cd
Pianę dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
przygotowanie babki cd
Dużą formę babkową ( ja miałam kamionkową ) wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Do formy wlać ciasto i włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C z termoobiegiem ( bez termoobiegu 180 stopni ) i piec około 80 minut ( w metalowej formie może być krócej ). Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdzić babkę patyczkiem, czy nie jest jeszcze mokra. Babkę wyjąć z formy i ostudzić. Posypać babkę cukrem pudrem. Smacznego!
gusia1000