czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Sernik porzeczkowy z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatne biszkopty, kremowa masa serowa z musem owocowym, do tego świeże owoce i galaretka i pyszny deser gotowy :)

Sernik porzeczkowy z truskawkami

Składniki:

Sernik porzeczkowy z truskawkami

 

  • 1 kg sera na sernik
  • 1 mała śmietana 18%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki żelatyny
  • 1 galaretka
  • 2 szklanki czarnej agrestoporzeczki
  • 30 dkg truskawek
  • opakowanie biszkoptów okrągłych

Sposób przygotowania:

Sernik porzeczkowy z truskawkami
Porzeczki obrać z łodyżek, wrzucić do garnka, podlać 1/2 szklanki wody i gotować aż owoce się rozpadną. Następnie mus przetrzeć przez sito i gotować jeszcze kilka minut. Żelatynę wsypać do szklanki i zalać niewielką ilością wody, a kiedy spęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną żelatynę wlać do gorącego musu porzeczkowego i odstawić do wystudzenia.

Śmietanę kremówkę zmiksować z cukrem pudrem na sztywno, a następnie połączyć z serem i cały czas miksując wlewać mus porzeczkowy.

Tortownicę o średnicy wyłożyć biszkoptami, na to wylać masę serową. Na masie serowej ułożyć truskawki i odstawić do lodówki. Kiedy sernik zacznie tężeć na wierzch wylać wystudzoną galaretkę. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Smacznego :)

Tagi:

owoce sernik