AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Serniczek pomarańczowy na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Serniczek pomarańczowy na zimno- ulubione ciasto dzieci :)

Serniczek pomarańczowy na zimno Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Serniczek pomarańczowy na zimno

 

  • 2-3 galaretki pomarańczowe na wierzch.

 

  • BISZKOPT :
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru
  • 4 jajka
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki oleju
  • olejek pomarańczowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

 

  • MASA SEROWA :
  • 2 serki waniliowe, np. Danio- po 400 g każdy
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 400 ml wody.

Sposób przygotowania:

Serniczek pomarańczowy na zimno
BISZKOPT : Białka ubić na sztywno, dodać cukier, następnie żółtka, dobrze ubić. Dodać mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać olejek pomarańczowy i olej, dobrze wymieszać. Wylać do formy 25x35 cm wysmarowanej i posypanej tarta bułką, piec w temp. 170 stopni około 25 minut.
MASA SEROWA : Galaretki rozpuścić w 400 ml gorącej wody i wystudzić. Serki zmiksować, na koniec dodać wystudzone galaretki, dobrze wymieszać. Masę serową wylać na biszkopt i wstawić do lodówki do stężenia. Na wierzch masy wylać 2 lub 3 galaretki pomarańczowe rozpuszczone w ilości wody zmniejszonej o 1/3. Wstawić do lodówki. SMACZNEGO :)
Serniczek pomarańczowy na zimno
Serniczek pomarańczowy na zimno z galaretką pomarańczową.