kasienka26

kasienka26

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Serniczek ryżowy z truskawkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Sernik na zimno z ryżem i truskawkami w różnej postaci

Serniczek ryżowy z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Serniczek ryżowy z truskawkami

 

Sposób przygotowania:

Serniczek ryżowy z truskawkami
Do gotującego się mleka wsypujemy przepłukany wcześniej ryż i gotujemy cały czas mieszając tak długo, aż całe mleko wchłonie się w ryż. Po zestawieniu garnka z palnika dodajemy do ryżu 9 łyżek cukru i mieszamy aż się rozpuści. Tak przygotowany ryz odstawiamy do ostygnięcia. Zimny ryż rozdrabniamy w mikserze stojącym lub blenderem (nie ma być zupełnie zmielony, a jedynie rozdrobniony).



Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i studzimy. Do rozdrobnionego ryżu dodajemy zmielony twaróg, serek mascarpone i mieszamy składniki za pomocą miksera na jednolitą masę. Na koniec do masy dodajemy 2/3 przygotowanej rozpuszczonej żelatyny. Przygotowaną masę serowo-ryżową przekładamy do wysmarowanej odrobina masła keksówki i wstawiamy do lodówki żeby cała masą zgęstniała. W tym czasie przygotowujemy galaretkę truskawkową.



Kilka truskawek odkładamy do dekoracji a pozostałe miksujemy. Zmiksowane truskawki gotujemy z dodatkiem 4 łyżek cukru. Do zagotowanych truskawek dodajemy pozostałą część żelatyny (1/3 część) i mieszamy. 3 łyżki galaretki zostawiamy do dekoracji. Z lodówki wyjmujemy sernik i robimy w nim 2 rowki w które wlewamy galaretkę truskawkową. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki żeby galaretka stężała.



Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej zmielone herbatniki i mieszamy uzyskując kruchą masę. Masę układamy równomiernie na wierzchu ciasta (keksówki), "przyklepujemy" łyżeczką i odstawiamy do lodówki żeby krucha warstwa zesztywniała. Gotowe ciasto przekładamy z formy na talerz i dekorujemy odrobiną galaretki truskawkowej na którą "przyklejamy" truskawki i stewię.
Serniczek ryżowy z truskawkami
Robimy masę serowo-ryżową. Mieszamy rozdrobniony ryż, zmielony twaróg i serek mascarpone. Na koniec dodajemy żelatynę i mieszamy wszystkie składniki.
Serniczek ryżowy z truskawkami
W tężejącej masie serowo-ryżowej wyżłabiamy 2 rowki i wlewamy w nie galaretkę truskawkową.
Serniczek ryżowy z truskawkami
Na masę serowo-ryżową nakładamy warstwę masy ze zmielonych herbatników i białej czekolady.
Serniczek ryżowy z truskawkami
Udekorowany gotowy serniczek po przekrojeniu. Świetnie prezentuje się na stole i wspaniale smakuje.