Sposób przygotowania:
Serniczek ryżowy z truskawkami
Do gotującego się mleka wsypujemy przepłukany wcześniej ryż i gotujemy cały czas mieszając tak długo, aż całe mleko wchłonie się w ryż. Po zestawieniu garnka z palnika dodajemy do ryżu 9 łyżek cukru i mieszamy aż się rozpuści. Tak przygotowany ryz odstawiamy do ostygnięcia. Zimny ryż rozdrabniamy w mikserze stojącym lub blenderem (nie ma być zupełnie zmielony, a jedynie rozdrobniony).
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i studzimy. Do rozdrobnionego ryżu dodajemy zmielony twaróg, serek mascarpone i mieszamy składniki za pomocą miksera na jednolitą masę. Na koniec do masy dodajemy 2/3 przygotowanej rozpuszczonej żelatyny. Przygotowaną masę serowo-ryżową przekładamy do wysmarowanej odrobina masła keksówki i wstawiamy do lodówki żeby cała masą zgęstniała. W tym czasie przygotowujemy galaretkę truskawkową.
Kilka truskawek odkładamy do dekoracji a pozostałe miksujemy. Zmiksowane truskawki gotujemy z dodatkiem 4 łyżek cukru. Do zagotowanych truskawek dodajemy pozostałą część żelatyny (1/3 część) i mieszamy. 3 łyżki galaretki zostawiamy do dekoracji. Z lodówki wyjmujemy sernik i robimy w nim 2 rowki w które wlewamy galaretkę truskawkową. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki żeby galaretka stężała.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej zmielone herbatniki i mieszamy uzyskując kruchą masę. Masę układamy równomiernie na wierzchu ciasta (keksówki), "przyklepujemy" łyżeczką i odstawiamy do lodówki żeby krucha warstwa zesztywniała. Gotowe ciasto przekładamy z formy na talerz i dekorujemy odrobiną galaretki truskawkowej na którą "przyklejamy" truskawki i stewię.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i studzimy. Do rozdrobnionego ryżu dodajemy zmielony twaróg, serek mascarpone i mieszamy składniki za pomocą miksera na jednolitą masę. Na koniec do masy dodajemy 2/3 przygotowanej rozpuszczonej żelatyny. Przygotowaną masę serowo-ryżową przekładamy do wysmarowanej odrobina masła keksówki i wstawiamy do lodówki żeby cała masą zgęstniała. W tym czasie przygotowujemy galaretkę truskawkową.
Kilka truskawek odkładamy do dekoracji a pozostałe miksujemy. Zmiksowane truskawki gotujemy z dodatkiem 4 łyżek cukru. Do zagotowanych truskawek dodajemy pozostałą część żelatyny (1/3 część) i mieszamy. 3 łyżki galaretki zostawiamy do dekoracji. Z lodówki wyjmujemy sernik i robimy w nim 2 rowki w które wlewamy galaretkę truskawkową. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki żeby galaretka stężała.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej zmielone herbatniki i mieszamy uzyskując kruchą masę. Masę układamy równomiernie na wierzchu ciasta (keksówki), "przyklepujemy" łyżeczką i odstawiamy do lodówki żeby krucha warstwa zesztywniała. Gotowe ciasto przekładamy z formy na talerz i dekorujemy odrobiną galaretki truskawkowej na którą "przyklejamy" truskawki i stewię.
cris
Netka
kasienka26
Proponuję wykonać go w tortownicy po proporcjonalnym zwiększeniu ilości składników. Ja nie mam tortownicy i musiałam go zrobić w keksówce, jego wyjęcie z formy nie było tak łatwe jak mogło by być przy użyciu tortownicy ;)
marietta