marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Serniczki z kolorowymi owocami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto zagnieść i wyrobić na gładką masę,owinąć w folię i schłodzić.Blachę natrzeć,a ciasto rozłożyć,dodać masę twarogową i piec 30 min.

Serniczki z kolorowymi owocami.

Składniki:

Serniczki z kolorowymi owocami.

 

  • 300 g.mąki pszennej,
  • 380 g. cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 140 g.masła,
  • 8 jaj,
  • tłuszcz do blachy,
  • 350 ml.oleju rzepakowego tłoczonego,
  • 1 kilo chudego twarogu,3/4 l.mleka,
  • 2 torebki budyniu waniliowego,garść owoców sezonowych(truskawki,maliny,morele),2 łyż.cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Serniczki z kolorowymi owocami.
Zagnieść mąkę,proszek do pieczenia,cukier,masło w wiórkach i 2 jaja.Wyrobić na gładką masę i zawinąć w folię spożywczą.Dać na
pół godziny do lodówki.Blachę natrzeć tłuszczem i rozprowadzić na niej ciasto.Sporządzić masę twarogową,oddzielić żółtka od białek,a te ubić na pianę.Zmieszać twaróg,mleko,olej,,budyń w
proszku,jaja z cukrem,a masę położyć na powierzchni ciasta.Piec
30 minut w 200 st.C.Przed końcem pieczenia pianę rozłożyć na
cieście i dopiec z 10 min.Owoce umyć,osączyć,niektóre pokroić
na ósemki.Sernik pokroić na 24 porcji,przybrać owocami sezonowymi i oprószyć cukrem pudrem.