Sposób przygotowania:
Świąteczny sernik z suszonymi owocami
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy je i wykładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i oprószamy kaszą manną. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, wsypujemy oba cukry i ucieramy, następnie dodajemy po jednym żółtku i ucieramy. Dodajemy ser i budynie w proszku i dokładnie ucieramy. Suszone owoce kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy je do masy serowej i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, następnie delikatnie łączymy je z masą serową.
3. Do pieczenia: Na ciasto wykładamy równomiernie masę serową.
4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70-80 minut do ładnego zrumienienia się. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, będzie dłuższy lub krótszy. Upieczony sernik studzimy. Upieczony sernik studzę w piekarniku i zimny przekładam do lodówki, wtedy dobrze się kroi.
5. Podanie: Wystudzony i stężony sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Sernik można pokroić na około 20 porcji.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
W skład moich owoców suszonych wchodziły: śliwki, morele, daktyle, jabłka.
2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, wsypujemy oba cukry i ucieramy, następnie dodajemy po jednym żółtku i ucieramy. Dodajemy ser i budynie w proszku i dokładnie ucieramy. Suszone owoce kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy je do masy serowej i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, następnie delikatnie łączymy je z masą serową.
3. Do pieczenia: Na ciasto wykładamy równomiernie masę serową.
4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70-80 minut do ładnego zrumienienia się. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, będzie dłuższy lub krótszy. Upieczony sernik studzimy. Upieczony sernik studzę w piekarniku i zimny przekładam do lodówki, wtedy dobrze się kroi.
5. Podanie: Wystudzony i stężony sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Sernik można pokroić na około 20 porcji.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
W skład moich owoców suszonych wchodziły: śliwki, morele, daktyle, jabłka.
Babeczka35
Polecam upiec :)
Babeczka35