Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Świąteczny sernik z suszonymi owocami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Na każde święta obowiązkowo musi u mnie być sernik, bo jak święta bez sernika? Musi być i koniec. Za każdym razem piekę inny. Mam dla Was propozycję na pyszny sernik na kruchym cieście z suszonymi owocami. Aksamitny i pyszny. Bardzo polecam.

Świąteczny sernik z suszonymi owocami

Składniki:

Świąteczny sernik z suszonymi owocami

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 małe jajko
  • 1 cukier waniliowy
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
  • 5 jajek
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 1 cukier waniliowy
  • 30 dag suszonych owoców

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Świąteczny sernik z suszonymi owocami
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy je i wykładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i oprószamy kaszą manną. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, wsypujemy oba cukry i ucieramy, następnie dodajemy po jednym żółtku i ucieramy. Dodajemy ser i budynie w proszku i dokładnie ucieramy. Suszone owoce kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy je do masy serowej i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, następnie delikatnie łączymy je z masą serową.

3. Do pieczenia: Na ciasto wykładamy równomiernie masę serową.

4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70-80 minut do ładnego zrumienienia się. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, będzie dłuższy lub krótszy. Upieczony sernik studzimy. Upieczony sernik studzę w piekarniku i zimny przekładam do lodówki, wtedy dobrze się kroi.

5. Podanie: Wystudzony i stężony sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.



Moje rady:

Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Sernik można pokroić na około 20 porcji. 

Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.

W skład moich owoców suszonych wchodziły: śliwki, morele, daktyle, jabłka.