Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1360]

Sernik z owocami, z piernikową nutą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moja rodzina uwielbia sernik, dlatego nigdy nie może go zabraknąć na świątecznym stole. W te Święta przygotowałam sernik z owocami, na kruchym spodzie z piernikową nutą.

Sernik z owocami, z piernikową nutą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sernik z owocami, z piernikową nutą

Na spód:

Na masę serową:

  • 1 kg sera na sernik
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 szklanka mleka
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1/2 puszki ananasa

Na polewę i dekorację:

  • 90 g czekolady deserowej
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka masła
  • jadalne perełki i śnieżynki

Sposób przygotowania:

Sernik z owocami, z piernikową nutą

Przygotowanie kruchego ciasta

Mąkę i kakao przesiewamy, łączymy z jajkiem, cukrem, dodajemy przyprawę do piernika, a na koniec masło. Masło siekamy nożem wraz z ciastem, potem zagniatamy ciasto.

Ciasto owijamy folią i odstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie ciasto rozwałkowujemy, wykładamy na dni natłuszczonej tortownicy, nakłuwamy widelcem.

Pieczemy 10 minut w 180 st.C

Przygotowanie masy serowej

Sernik z owocami, z piernikową nutą
Masa serowa jest delikatna i kremowa dzięki dodatkowi w postaci mleka

Z 4 jaj oddzielamy białka od żółtek. Do żółtek dodajemy dwa całe jajka, ucieramy z serem, cukrem, budyniem, cukrem wanilinowym.

Dodajemy mleko, a następnie olej, miksując na wolnych obrotach.

Dodanie owoców

Sernik z owocami, z piernikową nutą
Do sernika dodałam owoce z puszki: ananasy i brzoskwinie

Owoce odsączamy z zalewy, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do masy serowej.

Masę serową wylewamy na kruchy spód. Pieczemy godzinę w 175 st. C. Studzimy.

Przygotowanie polewy

Sernik z owocami, z piernikową nutą
Upieczony sernik polewamy polewą czekoladową

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietanę i masło. Mieszamy do uzyskania jednolitej polewy.

Polewą polewamy ciasta. Dekorujemy. Ja ułożyłam gwiazdki z jadalnych perełek, posypałam też wierzch cukrowymi śnieżynkami.


Tagi:

sernik deser