Sposób przygotowania:
Sernik z owocami, z piernikową nutąPrzygotowanie kruchego ciasta
Mąkę i kakao przesiewamy, łączymy z jajkiem, cukrem, dodajemy przyprawę do piernika, a na koniec masło. Masło siekamy nożem wraz z ciastem, potem zagniatamy ciasto.
Ciasto owijamy folią i odstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie ciasto rozwałkowujemy, wykładamy na dni natłuszczonej tortownicy, nakłuwamy widelcem.
Pieczemy 10 minut w 180 st.C
Przygotowanie masy serowej
Z 4 jaj oddzielamy białka od żółtek. Do żółtek dodajemy dwa całe jajka, ucieramy z serem, cukrem, budyniem, cukrem wanilinowym.
Dodajemy mleko, a następnie olej, miksując na wolnych obrotach.
Dodanie owoców
Owoce odsączamy z zalewy, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do masy serowej.
Masę serową wylewamy na kruchy spód. Pieczemy godzinę w 175 st. C. Studzimy.
Przygotowanie polewy
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietanę i masło. Mieszamy do uzyskania jednolitej polewy.
Polewą polewamy ciasta. Dekorujemy. Ja ułożyłam gwiazdki z jadalnych perełek, posypałam też wierzch cukrowymi śnieżynkami.