Babeczka35

Babeczka35

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1113]

Sernik z pierniczkami i lekką pianką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ten sernik jest niezwykle pyszny i aksamitny. Pierniczki w serniku to bardzo dobry pomysł. Taki sernik polecam na podwieczorek lub dla gości.

Sernik z pierniczkami i lekką pianką

Składniki:

Sernik z pierniczkami i lekką pianką

Masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
  • 5 dużych jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 15 dag masła lub margaryny
  • olejek pomarańczowy według uznania

Pianka:

  • 200 ml śmietanki kremówki 30 %
  • cukier puder do smaku
  • 2 kopiaste łyżki mleka w proszku
  • 1 płaska łyżka żelatyny
  • 3 łyżki gorącej wody

Dodatkowo:

  • 40 dag pierników w czekoladzie nadziewanych
  • 5 dag mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Sernik z pierniczkami i lekką pianką
1. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser i olejek pomarańczowy według uznania, dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.

2. Przygotowanie do pieczenie: Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy połowę masy serowej, następnie w rzędach układamy pierniki i przykrywany pozostałą masą serową.

3. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy.

4. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy mleko w proszku i cukier puder do smaku i ubijamy, na koniec dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Piankę wykładamy równomiernie na zimnym serniku i wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin. Po tym czasie sernik kroimy.

5. Dekoracja i podanie: Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach, posypujemy nią każdy kawałek sernika i podajemy.

6. Smacznego życzę.



Rady:

Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Zamiast kremówki można ubić śmietankę typu ,, Śnieżka '' w 200 ml zimnego mleka.

Sernik można pokroić na około 30 kawałków.

Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.

Tagi:

ciasta sernik