Sposób przygotowania:
Makowiec japoński z gotowej masy makowej
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce duże oczka.
Puszkę masy makowej przełożyć do miski ,dodać starte jabłka i wymieszać.
Żółtka oddzielić od białek. Do masy makowej dodać żółtka, bakalie, dodać kaszę manną oraz proszek do pieczenia i ponownie wymieszać.
Białka ubić na sztywno ze szczypta soli, dodać do całości i delikatnie drewnianą łyżką wymieszać do połączenia się składników.
Blaszkę o wymiarach 24 / 36 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do przygotowanej blaszki.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy polewą i dekorujemy owocami kandyzowanymi i orzechami.
Polewa;
Do rondelka wlewamy mleko, stawiamy na małym ogniu, następnie dodajemy cukier puder i mieszamy do rozpuszczenia cukru. Dodajemy masło i mieszamy, aż masło się rozpuści, a składniki się połączą.
Na sam koniec dodajemy kakao i mieszamy nie dopuszczając do zagotowania.
Czas przygotowania 40 minut + czas pieczenia 50 minut
Puszkę masy makowej przełożyć do miski ,dodać starte jabłka i wymieszać.
Żółtka oddzielić od białek. Do masy makowej dodać żółtka, bakalie, dodać kaszę manną oraz proszek do pieczenia i ponownie wymieszać.
Białka ubić na sztywno ze szczypta soli, dodać do całości i delikatnie drewnianą łyżką wymieszać do połączenia się składników.
Blaszkę o wymiarach 24 / 36 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do przygotowanej blaszki.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy polewą i dekorujemy owocami kandyzowanymi i orzechami.
Polewa;
Do rondelka wlewamy mleko, stawiamy na małym ogniu, następnie dodajemy cukier puder i mieszamy do rozpuszczenia cukru. Dodajemy masło i mieszamy, aż masło się rozpuści, a składniki się połączą.
Na sam koniec dodajemy kakao i mieszamy nie dopuszczając do zagotowania.
Czas przygotowania 40 minut + czas pieczenia 50 minut
![Makowiec japoński z gotowej masy makowej Makowiec japoński z gotowej masy makowej](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/makowiec-japonski-z-gotowej-masy-makowej-579265.jpg)
![Makowiec japoński z gotowej masy makowej Makowiec japoński z gotowej masy makowej](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/makowiec-japonski-z-gotowej-masy-makowej-579267.jpg)
![Makowiec japoński z gotowej masy makowej Makowiec japoński z gotowej masy makowej](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/makowiec-japonski-z-gotowej-masy-makowej-579268.jpg)
![Makowiec japoński z gotowej masy makowej Makowiec japoński z gotowej masy makowej](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/makowiec-japonski-z-gotowej-masy-makowej-579269.jpg)
![Makowiec japoński z gotowej masy makowej Makowiec japoński z gotowej masy makowej](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/makowiec-japonski-z-gotowej-masy-makowej-579270.jpg)
![Makowiec japoński z gotowej masy makowej Makowiec japoński z gotowej masy makowej](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/makowiec-japonski-z-gotowej-masy-makowej-579271.jpg)
biedroneczki
BozenaMatuszczyk
Jest mi niezmiernie miło.
Dziękuję.;)