BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1472]

Makowiec japoński z gotowej masy makowej

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Polecam bardzo smaczny, prosty w wykonaniu makowiec japoński. Makowiec pieczony bez mąki z dodatkiem jabłek i dużej ilości bakalii. Dodatek startych jabłek powoduje, że makowiec jest wilgotny.

Makowiec japoński z gotowej masy makowej Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Makowiec japoński z gotowej masy makowej

 

  • Ciasto;
  • masa makowa 1 puszka 850 g,
  • jajka 5,
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
  • bakalie według uznania,
  • kasza manna około 8 łyżek,
  • dodatkowo;
  • owoce kandyzowane,

 

Sposób przygotowania:

Makowiec japoński z gotowej masy makowej
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce duże oczka.

Puszkę masy makowej przełożyć do miski ,dodać starte jabłka i wymieszać.

Żółtka oddzielić od białek. Do masy makowej dodać żółtka, bakalie, dodać kaszę manną oraz proszek do pieczenia i ponownie wymieszać.

Białka ubić na sztywno ze szczypta soli, dodać do całości i delikatnie drewnianą łyżką wymieszać do połączenia się składników.

Blaszkę o wymiarach 24 / 36 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do przygotowanej blaszki.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy polewą i dekorujemy owocami kandyzowanymi i orzechami.

Polewa;

Do rondelka wlewamy mleko, stawiamy na małym ogniu, następnie dodajemy cukier puder i mieszamy do rozpuszczenia cukru. Dodajemy masło i mieszamy, aż masło się rozpuści, a składniki się połączą.

Na sam koniec dodajemy kakao i mieszamy nie dopuszczając do zagotowania.

Czas przygotowania 40 minut + czas pieczenia 50 minut
Makowiec japoński z gotowej masy makowej
Jabłka po obraniu ścieramy na tarce dodajemy do masy makowej
Makowiec japoński z gotowej masy makowej
Żółtka oddzielamy od białek dodajemy do masy razem z bakaliami, kasząmanną oraz proszkiem do pieczenia mieszamy
Makowiec japoński z gotowej masy makowej
Na koniec ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą do połączenia składników
Makowiec japoński z gotowej masy makowej
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 170 stopniach około 50 minut
Makowiec japoński z gotowej masy makowej
Po upieczeniu i wystudzeniu rozprowadzamy polewę
Makowiec japoński z gotowej masy makowej
Górę dekorujemy owocami kandyzowanymi i orzechami