Falej :)

Falej :)

Szef Kuchni
[Przepisów: 20]

Sernik bananowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 180
         
ocena: 5/5 głosów: 1

A gdyby tak ukryć banana w serniku? Dla wielbicieli tych kremowych wspaniałych owoców oraz wszystkich, którzy lubią desery na zimno.

Sernik bananowy

Składniki:

Sernik bananowy

Masa serowa

  • 300 g twarogu półtlustego trzykrotnie zmielonego
  • 450 bananów
  • 50 g cukru pudru
  • 14 g żelatyny
  • sok z połowy cytryny
  • 40 ml wody
  • 3 banany do dekoracji
  • 1 galaretka rozpuszczona w 250 ml wrzątku

Sposób przygotowania:

Sernik bananowy
Żelatynę namoczyćw wodzie.

Twaróg zmiksować z cukrem pudrem na jednolitą masę. W drugiej misce zblendować banany i sok z cytryny na konsystencje puree. Purre dodać do twarogu i zmiksować tylko do połączenia sięskładników. Dodać rozpuszczoną żelatynę.

Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać na nią masę.

Wcisnąć dwa banany tak by powstał okrąg. Ostawić do lodówki do stężenia.

Banany pokroić w plasterki wyłożyć na wierzchu sernika zalać wystudzoną galaretką. Odstawić do stężenia do lodówki.

Smacznego