SUPERPRZEPIS

Sernik bananowy z galaretką arbuzową

  • 4
  • lalunia
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Sernik bananowy z galaretką arbuzową Więcej zdjęć (3)

Na dzisiaj proponuję pyszny wiosenny sernik. Czerwień idealnie pasuje do bieli, smakowo bardzo dobrze.

Dzień zacznijmy od deseru , mianowicie od sernika bananowego z galaretką arbuzową .

Składniki:

Sernik bananowy z galaretką arbuzową

Składniki na sernik:

  • 1 kg sera twarogowego
  • 3/4 szklanki ksylitolu
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 budynie bananowe
  • 8 jajek

Dodatkowo:

  • petitki 200 g
  • galaretka arbuzowa 2 szt

Sposób przygotowania:

Sernik bananowy z galaretką arbuzową
Zmiksowałam jaja z ksylitolem ( masy będzie sporo więc weźcie głęboką  miskę). Dodajemy partiami ser z wiaderka ( miksujemy na średnich obrotach ). Dodajemy mleko i olej. Na końcu dodajemy budynie bananowe ( miksujemy nadal na najmniejszych obrotach).

Do blaszki prostokątnej na dno układamy petitki. Przekładamy masę twarogową i pieczemy w 180 stopniach godzinę ( gdyby ciemniał sernik , przykryć go folą aluminiową ).

Po upieczeniu i wystudzeniu rozrabiamy galaretkę arbuzową  w 600 ml wody gotowanej i zostawiamy do lekkiego stężenia. Kiedy nam zaczyna lekko tężeć  galaretka przelewamy na sernik.

Wkładamy sernik z galaretką do lodówki i niech sobie zastyga. Sernik jest najlepszy na następny dzień .
Sernik bananowy z galaretką arbuzową
Do blaszki prostokątnej na dno układamy petitki .
Sernik bananowy z galaretką arbuzową
Przekładamy masę twarogową i pieczemy w 180 stopniach godzinę ( gdyby ciemniał sernik , przykryć go folą aluminiową ).