ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Sernik bez spodu z chałwą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sernik jest smaczny,łatwy, aromatyczny sernik z chałwą pieczony bez spodu, jest wilgotny, delikatny jak masło.

Sernik bez spodu z chałwą Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Sernik bez spodu z chałwą

 

  • jajka 6 sztuk "L",
  • cukier 3/4 szklanki,
  • twaróg naturalny 1 kg wiaderko,
  • budyń śmietankowy 2 opakowania,
  • chałwa 200 gram,
  • olejek pomarańczowy 4 krople,
  • puder cukier do posypania - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Sernik bez spodu z chałwą
Składniki temperatura pokojowa.

Do miski wbić żółtka, dodać cukier i mikserem utrzeć do białości z 2 minuty na dużych obrotach. Do masy dać twaróg z wiaderka, wsypać budyń, dodać olejek pomarańczowy, nożyczkami pokroić chałwę. Mikserem wszystko dokładnie połączyć, na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i mikserem na najniższych obrotach wmieszać w masę sernikową.

Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia.

Sernik wyłożyć do formy, wygładzić wierzch, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 60 minut, do suchego patyczka, wystudzić dobrze w formie.

Przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Sernik bez spodu z chałwą
ŻÓŁtka z cukrem na trzw. kogel mogel mikserem utrzeć.
Sernik bez spodu z chałwą
Nożyczkami jest szybciej i od razu do masy chałwa leci.
Sernik bez spodu z chałwą
Pianę zawsze mikserem na nanjniżych obrotach i powolnym ruchem miksera pianę wmieszam w ciasta.
Sernik bez spodu z chałwą
Sernik jest bez pęknietego wierzchu, musi dobrze wystygnąć w formie.
Sernik bez spodu z chałwą
Sernik bez spodu z chałwą
Sernik bez spodu z chałwą