ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Sernik z chałwą i suszonymi morelami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sernik jest bardzo aksamitny, delikatny, wilgotny, po upieczeniu nie opadł, spód z ciastek biskwit jest bardzo chrupiący.

Sernik z chałwą i suszonymi morelami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik z chałwą i suszonymi morelami

 

  • twaróg sernikowy wiaderko 1 kg
  • jogurt grecki 380 gram,
  • olejek pomarańczowy 1 łyżeczka,
  • jajka 5 sztuk,
  • sól 1 szczypta,
  • budyń waniliowy 1 opakowanie,
  • kasza manna 4 łyżki,
  • morele suszone 200 gram,
  • chałwa baton 200 gram,
  • ciastka biskwit z orzechami 300 gram,
  • cukier puder - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Sernik z chałwą i suszonymi morelami

ETAP 1:

Sernik z chałwą i suszonymi morelami
Biskwity sa twarde i po upieczeniu są chrupiące.

Forma 30x20 cm z papierem do pieczenia, na dnie formy rozsypać pokruszone biskwity, ja kroje nożykiem na kawałeczki.

ETAP 2:

Sernik z chałwą i suszonymi morelami
Jajka zawsze używam nie zmine, temperatura pokojowa.

Żółtka wbić do miski, wsypać cukier, wlać aromat pomarańczowy i do białości utrzeć mikserem na najwyższych obrotach.

ETAP 3:

Sernik z chałwą i suszonymi morelami
Jeśli morele sa twarde to wymoczyc je w ciepłej wodzie z 30 minut.

Do żółtek dodać twaróg, jogurt, wsypać kaszę manną, budyń, pokruszoną chałwę, morele suszone pokrojone w paseczki (jeśli są twarde to trzeba je wymoczyć z 30 minut w ciepłej wodzie), ja je tnę nożyczkami od razu do masy, nożyczki mam do kuchni przeznaczone.

ETAP 4:

Sernik z chałwą i suszonymi morelami

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną bardzo sztywną pianę (u mnie można ja nożem kroić, zawsze ubijam z jajek o temperaturze pokojowej), dodać do masy serowej i łyżką delikatnie wmieszać w sernik.

ETAP 5:

Sernik z chałwą i suszonymi morelami

Sernik wyłożyć na biskwity, łyżką wygładzić wierzch.

ETAP 6:

Sernik z chałwą i suszonymi morelami

Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, sernik piec około 55-60 minut, w formie dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem.