Sposób przygotowania:
Sernik z chałwą i suszonymi morelamiETAP 1:
Forma 30x20 cm z papierem do pieczenia, na dnie formy rozsypać pokruszone biskwity, ja kroje nożykiem na kawałeczki.
ETAP 2:
Żółtka wbić do miski, wsypać cukier, wlać aromat pomarańczowy i do białości utrzeć mikserem na najwyższych obrotach.
ETAP 3:
Do żółtek dodać twaróg, jogurt, wsypać kaszę manną, budyń, pokruszoną chałwę, morele suszone pokrojone w paseczki (jeśli są twarde to trzeba je wymoczyć z 30 minut w ciepłej wodzie), ja je tnę nożyczkami od razu do masy, nożyczki mam do kuchni przeznaczone.
ETAP 4:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną bardzo sztywną pianę (u mnie można ja nożem kroić, zawsze ubijam z jajek o temperaturze pokojowej), dodać do masy serowej i łyżką delikatnie wmieszać w sernik.
ETAP 5:
Sernik wyłożyć na biskwity, łyżką wygładzić wierzch.
ETAP 6:
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, sernik piec około 55-60 minut, w formie dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem.