Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ciasto tortowe z dżemem i serkiem mascarpone

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo mięciutkie i bardzo pyszne ciasto na różne okazje. Uda się każdemu, bo nie jest skomplikowane. Bardzo polecam.

Ciasto tortowe z dżemem i serkiem mascarpone

Składniki:

Ciasto tortowe z dżemem i serkiem mascarpone

Biszkopty:

  • 10 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mielonych orzechów
  • 4 małe łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 25 dag serka mascarpone
  • 330 ml śmietanki kremówki 30 %
  • cukier puder do smaku
  • 1 łyżka żelatyny spożywczej
  • kilka łyżek gorącej wody

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ciasto tortowe z dżemem i serkiem mascarpone

Biszopty:

Ciasto tortowe z dżemem i serkiem mascarpone
Z podanych składników wykonujemy ciasto na biszkopty.

Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę tortową przesianą z proszkiem do pieczenia, zmielone orzechy i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm.

Pieczenie:

Ciasto tortowe z dżemem i serkiem mascarpone
Następnie ciasto wykładamy do dwóch blaszek i pieczemy.

Biszkopty pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Upieczone dokładnie studzimy.

Krem:

Ciasto tortowe z dżemem i serkiem mascarpone
Następnie z podanych składników wykonujemy krem.

Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem do smaku na puszysty krem. Ubijamy wszystko razem od razu.Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, lekko studzimy. Żelatyna powinna być letnia i płynna. Następnie dodajemy ją do kremu i ubijamy.

Przekładanie:

Ciasto tortowe z dżemem i serkiem mascarpone
Następnie biszopty przekładamy dżemem i kremem. Odstawiamy.

Na pierwszy biszkopt rozsmarowujemy połowę dżemu, następnie większą połowę kremu. Przykładamy drugim biszkoptem i ponownie resztę dżemu i kremu. Na koniec posypujemy czekoladą startą na tarce o dużych oczkach. Ciasto wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin.

Podanie i rady:

Ciasto tortowe z dżemem i serkiem mascarpone
Gotowe ciasto kroimy, podajemy, smacznego życzę. Podajemy.

Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Biszkopty można dowolnie nasączyć, moje były bardzo mięciutkie, więc tego nie robiłam.

Mąkę zawsze przesiewam.

Ciasto można pokroić na około 30 porcji.

Wierzch biszkoptów można ściąć.

Blaszka do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm.