Sposób przygotowania:
Ciasto tortowe z dżemem i serkiem mascarponeBiszopty:
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę tortową przesianą z proszkiem do pieczenia, zmielone orzechy i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Pieczenie:
Biszkopty pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Upieczone dokładnie studzimy.
Krem:
Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem do smaku na puszysty krem. Ubijamy wszystko razem od razu.Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, lekko studzimy. Żelatyna powinna być letnia i płynna. Następnie dodajemy ją do kremu i ubijamy.
Przekładanie:
Na pierwszy biszkopt rozsmarowujemy połowę dżemu, następnie większą połowę kremu. Przykładamy drugim biszkoptem i ponownie resztę dżemu i kremu. Na koniec posypujemy czekoladą startą na tarce o dużych oczkach. Ciasto wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin.
Podanie i rady:
Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Biszkopty można dowolnie nasączyć, moje były bardzo mięciutkie, więc tego nie robiłam.
Mąkę zawsze przesiewam.
Ciasto można pokroić na około 30 porcji.
Wierzch biszkoptów można ściąć.
Blaszka do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
ciasteczka
Babeczka35
Dziękuję bardzo i pozdrawiam :)
lukrowanepierniczki
Babeczka35
Dziękuję bardzo i polecam :)