katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Sernik na biszkopcie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Sernik ten jest przygotowany na biszkopcie, z nutką pysznej masy krówkowej i kawy. Gościom bardzo smakował.

Sernik na biszkopcie

Składniki:

Sernik na biszkopcie

 

  • Ciasto

 

  • jajka 4 szt
  • mąka pszenna 1 szkl
  • maka ziemniaczana 1 łyżka kopiasta
  • cukier 3/4 szkl
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

 

  • Masa serowa

 

 

  • Dodatkowo

 

  • masa krówkowa
  • poncz kawowy
  • polewa czekoladowa
  • biszkopty - małe

Sposób przygotowania:

Sernik na biszkopcie
Wybijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę. Do masy dodajemy ok 3 łyżki wody i mąki połączone z proszkiem do pieczenia. Przygotowane ciasto przekładamy do przygotowanej dużej blaszki i pieczemy ok 30 min w 180 stopniach. Ciasto studzimy a następnie nasączamy ponczem.

Żelatynę rozprowadzamy w niewielkiej ilości gorącej wody i odstawiamy do przestudzenia. Cukier dodajemy do masła i miksujemy. Dodajemy ser.

Śnieżkę przygotowujemy wg przepisu na op dodajemy do sera i mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy aromat i żelatynę.

Masę serową wykładamy na nasączone ciasto i wyrównujemy. Następna warstwa to masa krówkowa którą przykrywamy biszkoptami (można biszkopty maczać w ponczu).

Całość polewamy polewą czekoladową.

Tagi:

ciasta serniki