Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1418]

Sernik borówkowy na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Na upalne dni, tylko taki deserek

Sernik borówkowy na zimno Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik borówkowy na zimno

 

  • śmietana 36% - 1 szkl
  • galaretka o smaku jagodowym - 1 opak
  • borówka amerykańska- 350 g
  • waniliowego serka homogenizowanego- 500 g
  • żelatyna -2 łyżki
  • cukier puder - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Sernik borówkowy na zimno
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić z cukrem na sztywno. Do ubitej śmietany stopniowo dodawać po łyżce serka homogenizowanego, dalej ubjać. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gotowanej wody, odstawić do lekkiego ostudzenia. Dodać żelatynę do masy serowej, dobrze zmiksować. Galaretkę rozpuścić w 400 ml gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Masę serową przełożyć do podłużnej formy z folii aluminiowej o wymiarach : 235 x 108 mm, odstawić do lodówki. Borówki umyć, osączyć. Masę serową zalać galaretką, powkładać owoce borówki, odstawić do całkowitego stężenia sernika.
Sernik borówkowy na zimno
Do formy aluminiowej wlewamy masę serową galaretkę i wkładamy borówki

Tagi:

ciasto sernik