akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Sernik kawowy z czekoladą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny, kremowy sernik, intensywnie kawowy z dodatkiem gorzkiej czekolady. W całym domu pięknie pachnie kawą podczas pieczenia. Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. Serdecznie polecam!

Sernik kawowy z czekoladą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik kawowy z czekoladą

 

  • Ciasteczkowy spód:
  • 180 g. ciastek pełnoziarnistych, np. digestive
  • 60 g. roztopionego i ostudzonego masła

 

  • Masa serowa:
  • 750 g. zmielonego twarogu (może być z wiaderka)
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 200 g. rozpuszczonej i ostudzonej gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 1 łyżka likieru kawowego

 

  • Dodatkowo:
  • sos karmelowy/ polewa czekoladowa itp.

Sposób przygotowania:

Sernik kawowy z czekoladą
1. Ciastka pokruszyć na piach (za pomocą wałka, lub malaksera). Dodać do nich masło i wymieszać do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Masę ciasteczkową umieścić w tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno!) Dobrze wklepać w dno formy. 2. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!!! Twaróg zmiksować z jajkami, mascarpone, mąką, cukrem. Dodać kawę, likier i rozpuszczoną czekoladę, ponownie zmiksować do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę serową wylać na ciasteczkowy spód. 3. Sernik piec w 150 st.C około 45-60 minut. Upieczony sernik jest ścięty i sprężysty z wierzchu. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Następnie schłodzić w lodówce minimum 4 godziny (najlepiej całą noc). Przed podaniem można polać sosem karmelowym lub polewą czekoladową. Smacznego!
Sernik kawowy z czekoladą
Upieczony i ostudzony sernik kawowy z czekoladą.