Sposób przygotowania:
Sernik kawowy z czekoladą
1. Ciastka pokruszyć na piach (za pomocą wałka, lub malaksera). Dodać do nich masło i wymieszać do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Masę ciasteczkową umieścić w tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno!) Dobrze wklepać w dno formy. 2. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!!! Twaróg zmiksować z jajkami, mascarpone, mąką, cukrem. Dodać kawę, likier i rozpuszczoną czekoladę, ponownie zmiksować do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę serową wylać na ciasteczkowy spód. 3. Sernik piec w 150 st.C około 45-60 minut. Upieczony sernik jest ścięty i sprężysty z wierzchu. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Następnie schłodzić w lodówce minimum 4 godziny (najlepiej całą noc). Przed podaniem można polać sosem karmelowym lub polewą czekoladową. Smacznego!
luna76