Sposób przygotowania:
Sernik czekoladowy
Spód: Masło roztopić i ostudzić.Do blendera wrzucić pokruszone ciastka,dodać płatki, cukier oraz ekstrakt,zmiksować. Dodać masło i ponownie zmiksować. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać mieszankę. Wylepić dno tortownicy. Piekarnik rozgrzać do 175 cm i podpiec spód około 7 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Masa serowa: 2 godziny przed przygotowywaniem sernika wyjąć serek mascarpone z lodówki,ponieważ ma być on w temp. pokojowej.Śmietanę przelać do garnka i podgrzać ale nie doprowadzić do wrzenia. Czekoladę połamać i przełożyć do miski. Zalać śmietaną,wymieszać i odstawić. Mascarpone utrzeć z cukrem,dodać mąkę oraz amaretto ( cały czas ucierając). Wbić po 1 jajku i wymieszać. Stopniowo wlewać wymieszaną śmietanę z czekoladą i wymieszać dokładnie. Przelać na spód. Tortownicę wstawić do większej formy i wlać wrzątek sięgający do połowy tortownicy. Wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika i piec przez 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150 st i piec kolejne 30 minut. Wyłączyć piekarnik,uchylić drzwiczki i wystudzić sernik. Gdy sernik będzie zimny przełożyć go do lodówki i pozostawić na całą noc. Dekoracja: Następnego dnia w kąpieli wodnej roztopić czekoladę i wylać ją na wierzch i boki sernika. Truskawki umyć,osuszyć i usunąć szypułki i pokroić truskawki pokroić w plastry i w dowolny sposób ułożyć na serniku ( ale pamiętać o bokach:)). Odstawić do zastygnięcia czekolady. Smacznego!
Cukiereczek13
monikaT83
2milutka
kurka79
cris
monikaT83
Agatko goście na roczku córci koleżanki zjedli więc nie ma już,ale zaraz na zimno wstawię przepis to zapraszam:))