gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Sernik gotowany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Tak przygotowany sernik zrobiłam pierwszy raz. Polecam jest łatwy i szybki w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczny.

Sernik gotowany

Składniki:

Sernik gotowany

 

  • 200 gram margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kg twarogu sernikowego (z wiaderka)
  • 4 jajka
  • 2 budynie waniliowe
  • 200 ml mleka
  • około 350 gram herbatników
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Sernik gotowany

ETAP 1:

Sernik gotowany
W większym garnku topimy na wolnym ogniu margarynę.

Do większego garnka wkładamy margarynę i topimy ją.

ETAP 2:

Sernik gotowany
Do tłuszczu wsypujemy margarynę, mieszamy.

Wsypujemy oba cukry i mieszamy (na wolnym ogniu).

ETAP 3:

Sernik gotowany
Do tłuszczu i cukru dodajemy twaróg i jajka.

Następnie dodajemy twaróg z wiaderka, wbijamy jajka i dokładnie mieszamy "trzepaczką" do połączenia się składników. Cały czas mieszając, gotujemy, aż masa serowa będzie gorąca, ale nie wrząca.

ETAP 4:

Sernik gotowany
Do masy serowej wlewamy budynie wymieszane w mleku.

Do mleka wsypujemy budynie, mieszamy i wlewamy do masy serowej. Mieszając gotujemy przez chwilę, aż masa będzie gęsta.

ETAP 5:

Sernik gotowany
Na ułożone na blasze herbatniki wylewamy masę serową.

Blachę o wymiarach 22x33cm wykładamy herbatnikami, po czym wylewamy na nie połowę masy serowej.

ETAP 6:

Sernik gotowany
Na masie serowej układamy warstwę herbatników.

Znów układamy warstwę herbatników i wylewamy resztę masy serowej. Na wierzchu układamy herbatniki.

Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.Po tym czasie ciasto smarujemy polewą czekoladową.


Tagi:

sernik ciasta