kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Dekadencki sernik na spodzie z orzechów laskowych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Nie lada gratka dla wielbicieli sernika. Orzechowy spód, kremowa masa serowa i krem z nutellą i mascarpone, tworzą razem poezję smaku.

Dekadencki sernik na spodzie z orzechów laskowych Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Dekadencki sernik na spodzie z orzechów laskowych

 

 

  • masa sernikowa:

 

  • 500 g serka naturalnego homogenizowanego
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 torebka budyniu waniliowego (na 0,5 l mleka)
  • 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej

 

  • krem:

 

  • 4 czubate łyżki nutelli lub innego masła czekoladowego
  • 100 g mascarpone

Sposób przygotowania:

Dekadencki sernik na spodzie z orzechów laskowych

ETAP 1:

Dno oraz boki tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170 stopni (termo obieg).

Przygotuj spód sernika. Miękkie masło utrzyj z cukrem i jajkami na puch. dodaj zmielone orzechy, mąkę gryczaną i proszek do pieczenia, krótko zmiksuj do połączenia składników. Ciasto przełóż do tortownicy, wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika. Piecz przez 30- 40 minut do suchego patyczka. gotowy spód wystudź.

Przygotuj masę serową. Jajka ubij z cukrem , dodaj serek, budyń i skrobię, krótko zmiksuj. Wylej na wystudzony spód. Tortownicę przykryj folia aluminiową (zapobiegnie to zrumienieniu wierzchu).

Piekarnik jeszcze całkiem nie wystygł, ustaw więc temp. na 150 stopni i piecz sernik przez godzinę. Po tym czasie wyłącz piekarnik i wystudź sernik przy zamkniętych drzwiczkach.

Przygotuj krem. Mascarpone zmiksuj z nutellą na gładki krem. zdejmij obręcz z sernika, pergamin zostaw. Rozsmaruj równomiernie krem i wstaw sernik do lodówki na co najmniej godzinę aby krem dobrze stężał. Po tym czasie możesz usunąć pergamin.

Sernik przechowuj w lodówce.

Dekadencki sernik na spodzie z orzechów laskowych
Pyszne wartswy sernika zachęcają do zjedzenia więcej niż jednego kawałku

Tagi:

ciasta serniki