Sposób przygotowania:
Dekadencki sernik na spodzie z orzechów laskowychETAP 1:
Dno oraz boki tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170 stopni (termo obieg).
Przygotuj spód sernika. Miękkie masło utrzyj z cukrem i jajkami na puch. dodaj zmielone orzechy, mąkę gryczaną i proszek do pieczenia, krótko zmiksuj do połączenia składników. Ciasto przełóż do tortownicy, wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika. Piecz przez 30- 40 minut do suchego patyczka. gotowy spód wystudź.
Przygotuj masę serową. Jajka ubij z cukrem , dodaj serek, budyń i skrobię, krótko zmiksuj. Wylej na wystudzony spód. Tortownicę przykryj folia aluminiową (zapobiegnie to zrumienieniu wierzchu).
Piekarnik jeszcze całkiem nie wystygł, ustaw więc temp. na 150 stopni i piecz sernik przez godzinę. Po tym czasie wyłącz piekarnik i wystudź sernik przy zamkniętych drzwiczkach.
Przygotuj krem. Mascarpone zmiksuj z nutellą na gładki krem. zdejmij obręcz z sernika, pergamin zostaw. Rozsmaruj równomiernie krem i wstaw sernik do lodówki na co najmniej godzinę aby krem dobrze stężał. Po tym czasie możesz usunąć pergamin.
Sernik przechowuj w lodówce.