Sposób przygotowania:
Sernik z pianką
Masło utrzeć z cukrem i wanilią lub cukrem wanilinowym, dodać żółtka pojedynczo, cały czas ubijając. Dodać sok z cytryny, nadal ubijać.
Teraz kolej na ser twarogowy, należy dodawać po jednej łyżce, następnie budynie i na sam koniec na małych obrotach mleko. Masa będzie rzadka. Wylać ją na blachę 20x30 wyłożoną papierem do pieczenia. Piec godzinę w 170-175°C góra-dół.
Pod koniec tego czasu ubić białka z cukrem i solą na sztywno. Rozsmarować delikatnie na gorącym serniku, zrobić dowolne wzorki widelcem i piec kolejne 20 minut.
Zostawić na 15 minut w wyłączonym ale zamkniętym piekarniku, po czym wystudzić kolejne 20 minut w otwartym. Wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego wystudzenia.
Teraz kolej na ser twarogowy, należy dodawać po jednej łyżce, następnie budynie i na sam koniec na małych obrotach mleko. Masa będzie rzadka. Wylać ją na blachę 20x30 wyłożoną papierem do pieczenia. Piec godzinę w 170-175°C góra-dół.
Pod koniec tego czasu ubić białka z cukrem i solą na sztywno. Rozsmarować delikatnie na gorącym serniku, zrobić dowolne wzorki widelcem i piec kolejne 20 minut.
Zostawić na 15 minut w wyłączonym ale zamkniętym piekarniku, po czym wystudzić kolejne 20 minut w otwartym. Wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego wystudzenia.