Sposób przygotowania:
Sernik gotowany wg Gosi
PRZYGOTOWANIE CIASTA: Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść elastyczne ciasto. Owinąć w folię spożywczą i zostawić na minimum 30 minut w lodówce. Po tym czasie ciasto wyjąć i podzielić na 3 części. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę. Ponakłuwać widelcem i piec w temperaturze 180ºC przez około 15- 20 minut. Po upieczeniu ciasto przełożyć na kratkę i w taki sam sposób upiec 2 pozostałe placki. Wystudzić.
PRZYGOTOWANIE MASY SEROWEJ: W misce utrzeć mikserem na puch masło. Następnie dodać cukier i dalej ucierać, dodać żółtka i dalej miksować. Dalej ucierając dodawać partiami twaróg. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy twarogowej. Całość przełożyć do garnka mieszając zagotować ( należy mieszać bo masa się łatwo przypala). Do masy dodać proszek budyniowy wymieszany z mlekiem i aromatem i ponownie zagotować.
PRZYGOTOWANIE SERNIKA: Na spód tortownicy kładziemy pierwszy placek ciasta i smarujemy go powidłami. Wylewamy połowę ciepłej masy serowej. Przykrywamy plackiem, który smarujemy powidłami. Wylewamy resztę sera całość przykrywamy 3 plackiem. Owijamy sernik folią aluminiową i obciążamy ( postawiłam naczynie żaroodporne). Wkładamy na 12 h do lodówki. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. * przepis pochodzi z bloga "Moje Wypieki" ** modyfikacja to rozsmarowanie powideł na plackach *** ciasto jest dosyć słodkie dlatego ja kolejnym razem dam mniej cukru u do sera i do placków.
PRZYGOTOWANIE MASY SEROWEJ: W misce utrzeć mikserem na puch masło. Następnie dodać cukier i dalej ucierać, dodać żółtka i dalej miksować. Dalej ucierając dodawać partiami twaróg. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy twarogowej. Całość przełożyć do garnka mieszając zagotować ( należy mieszać bo masa się łatwo przypala). Do masy dodać proszek budyniowy wymieszany z mlekiem i aromatem i ponownie zagotować.
PRZYGOTOWANIE SERNIKA: Na spód tortownicy kładziemy pierwszy placek ciasta i smarujemy go powidłami. Wylewamy połowę ciepłej masy serowej. Przykrywamy plackiem, który smarujemy powidłami. Wylewamy resztę sera całość przykrywamy 3 plackiem. Owijamy sernik folią aluminiową i obciążamy ( postawiłam naczynie żaroodporne). Wkładamy na 12 h do lodówki. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. * przepis pochodzi z bloga "Moje Wypieki" ** modyfikacja to rozsmarowanie powideł na plackach *** ciasto jest dosyć słodkie dlatego ja kolejnym razem dam mniej cukru u do sera i do placków.