Gosia85

Gosia85

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

Sernik gotowany wg Gosi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepyszny sernik gotowany na kruchym cieście.

Sernik gotowany wg Gosi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sernik gotowany wg Gosi

 

  • SKŁADNIKI: ( na 3 spody)
  • 400 g mąki pszennej
  • 150 g cukru pudru
  • 150 g masła, zimnego
  • 2 duże żółtka
  • pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
  • 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego z wiaderka lub 3 krotnie mielonego
  • 20 dag masła, w temperaturze pokojowej
  • 300 g cukru
  • 4 duże jajka, białka i żółtka osobno
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • ekstrakt migdałowy do smaku ( 2 łyżeczki)

 

  • DODATKOWO:
  • powidła śliwkowe słoik

Sposób przygotowania:

Sernik gotowany wg Gosi
PRZYGOTOWANIE CIASTA: Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść elastyczne ciasto. Owinąć w folię spożywczą i zostawić na minimum 30 minut w lodówce. Po tym czasie ciasto wyjąć i podzielić na 3 części. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę. Ponakłuwać widelcem i piec w temperaturze 180ºC przez około 15- 20 minut. Po upieczeniu ciasto przełożyć na kratkę i w taki sam sposób upiec 2 pozostałe placki. Wystudzić.



PRZYGOTOWANIE MASY SEROWEJ: W misce utrzeć mikserem na puch masło. Następnie dodać cukier i dalej ucierać, dodać żółtka i dalej miksować. Dalej ucierając dodawać partiami twaróg. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy twarogowej. Całość przełożyć do garnka mieszając zagotować ( należy mieszać bo masa się łatwo przypala). Do masy dodać proszek budyniowy wymieszany z mlekiem i aromatem i ponownie zagotować.



PRZYGOTOWANIE SERNIKA: Na spód tortownicy kładziemy pierwszy placek ciasta i smarujemy go powidłami. Wylewamy połowę ciepłej masy serowej. Przykrywamy plackiem, który smarujemy powidłami. Wylewamy resztę sera całość przykrywamy 3 plackiem. Owijamy sernik folią aluminiową i obciążamy ( postawiłam naczynie żaroodporne). Wkładamy na 12 h do lodówki. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. * przepis pochodzi z bloga "Moje Wypieki" ** modyfikacja to rozsmarowanie powideł na plackach *** ciasto jest dosyć słodkie dlatego ja kolejnym razem dam mniej cukru u do sera i do placków.
Sernik gotowany wg Gosi
Twaróg mielimy 3 krotnie lub używamy gotowego twarogu z wiaderka
Sernik gotowany wg Gosi
Do masy twarogowej delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka
Sernik gotowany wg Gosi
Sernik wyśmienicie sprawdzi się na święta czy przyjęcia