Sposób przygotowania:
Sernik gotowany z rodzynkami w czekoladzieMasa:
Masło/margarynę roztopić i lekko przestudzić.
Jajka utrzeć z cukrami, połączyć z budyniami w proszku i po trochu z twarogiem.
Dobrze wymieszaną masę przełożyć do sporego garnka i nadal mieszając - stopniowo wlać masło/margarynę.
Całość podgrzewać (mieszając) na niewielkim ogniu przez około 10 minut.
Następnie płomień zwiększyć i masę zagotować.
(Masa powinna zgęstnieć, ale należy uważać, aby nie przypaliła się..)
Garnek zdjąć z ognia i do środka wmieszać rodzynki w czekoladzie.
Ciasto:
Formę wysłać papierem do pieczenia i wyłożyć herbatnikami.
Na herbatniki przelać ciepłą masę i na jej wierzchu ułożyć kolejną warstwę ciastek.
Sernik ostudzić i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Polewa:
Czekoladę rozpuścić i wymieszać z kawą oraz masłem.
Dekoracja:
Wierzch ciasta posmarować polewą i obsypać wiórkami kokosowymi.
gusia1000