Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

SUPERPRZEPIS

Sernik gotowany z rodzynkami w czekoladzie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
  • KALORIE: 230
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sernik jest przepyszny, taki kremowy w smaku, a jednocześnie zwarty i idealny do krojenia. Koniecznie spróbujcie!

Sernik gotowany z rodzynkami w czekoladzie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik gotowany z rodzynkami w czekoladzie

Masa do formy 28 x 28 cm:

  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru (1 szklanka = 250 ml)
  • 250g masła/margaryny
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 100 g rodzynek w czekoladzie

Polewa:

  • 150g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki świeżo zaparzonej kawy
  • 1 łyżka masła

Dodatkowo:

  • około 380g herbatników na wyłożenie spodu i wierzchu

Opcjonalnie:

  • wiórki kokosowe do posypania

Sposób przygotowania:

Sernik gotowany z rodzynkami w czekoladzie

Masa:

Sernik gotowany z rodzynkami w czekoladzie
Idealna masa powinna zgęstnieć podczas gotowania.

Masło/margarynę roztopić i lekko przestudzić.

Jajka utrzeć z cukrami, połączyć z budyniami w proszku i po trochu z twarogiem.

Dobrze wymieszaną masę przełożyć do sporego garnka i nadal mieszając - stopniowo wlać masło/margarynę.

Całość podgrzewać (mieszając) na niewielkim ogniu przez około 10 minut.

Następnie płomień zwiększyć i masę zagotować.
(Masa powinna zgęstnieć, ale należy uważać, aby nie przypaliła się..)

Garnek zdjąć z ognia i do środka wmieszać rodzynki w czekoladzie.

Ciasto:

Sernik gotowany z rodzynkami w czekoladzie
Ciasto najlepiej schłodzić przez całą noc w lodówce.

Formę wysłać papierem do pieczenia i wyłożyć herbatnikami.

Na herbatniki przelać ciepłą masę i na jej wierzchu ułożyć kolejną warstwę ciastek.

Sernik ostudzić i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Polewa:

Sernik gotowany z rodzynkami w czekoladzie
Zamiast aromatycznej kawy można użyć mleka.

Czekoladę rozpuścić i wymieszać z kawą oraz masłem.

Dekoracja:

Sernik gotowany z rodzynkami w czekoladzie
Ciasto należy smarować ciepłą polewą.

Wierzch ciasta posmarować polewą i obsypać wiórkami kokosowymi.