Sposób przygotowania:
Sernik gotowany z domową galaretką i śmietanką
Galaretka:
Winogrona myjemy, odrywamy od gałązek i wkładamy do garnka. Zasypujemy cukrem i rozgniatamy. Odstawiamy na 15 minut i wstawiamy na gaz. Dodajemy wodę i zagotowujemy. Gotujemy przez 5 minut a następnie przecieramy owoce przez sitko ( pestki i skórki wyrzucamy). Ponownie przelewamy sok do garnka, dodajemy żelatynę i zagotowujemy. Mieszamy aż żelatyna się rozpuści i odstawiamy galaretkę do przestygnięcia.
Ciasto:
Twaróg rozdrabniamy. Do garnka wkładamy masło, jajka, wsypujemy cukier i dodajemy twaróg. Wstawiamy na gaz i zagotowujemy ( na małym gazie). W tym czasie proszki budyniowe mieszamy razem z mlekiem. Gdy masa twarogowa zacznie się gotować wlewamy budynie wymieszane z mlekiem. Gotujemy przez chwilę ciągle mieszając aż zgęstnieje i odstawiamy do przestudzenia.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie blaszki układamy warstwę herbatników. Na ciastka wykładamy przestudzoną masę sernikową, wyrównujemy i układamy drugą warstwę ciastek. Na herbatniki wykładamy dość sztywna galaretkę i układamy na niej kolejna warstwę herbatników. Wstawiamy ciasto do lodówki.
Zimną śmietankę ubijamy wraz z śnieżką w proszku na sztywno. Wyjmujemy ciasto z lodówki i na ciastkach rozsmarowujemy masę śmietanową. Górę ciasta posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy ciasto do lodówki na całą noc.
Winogrona myjemy, odrywamy od gałązek i wkładamy do garnka. Zasypujemy cukrem i rozgniatamy. Odstawiamy na 15 minut i wstawiamy na gaz. Dodajemy wodę i zagotowujemy. Gotujemy przez 5 minut a następnie przecieramy owoce przez sitko ( pestki i skórki wyrzucamy). Ponownie przelewamy sok do garnka, dodajemy żelatynę i zagotowujemy. Mieszamy aż żelatyna się rozpuści i odstawiamy galaretkę do przestygnięcia.
Ciasto:
Twaróg rozdrabniamy. Do garnka wkładamy masło, jajka, wsypujemy cukier i dodajemy twaróg. Wstawiamy na gaz i zagotowujemy ( na małym gazie). W tym czasie proszki budyniowe mieszamy razem z mlekiem. Gdy masa twarogowa zacznie się gotować wlewamy budynie wymieszane z mlekiem. Gotujemy przez chwilę ciągle mieszając aż zgęstnieje i odstawiamy do przestudzenia.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie blaszki układamy warstwę herbatników. Na ciastka wykładamy przestudzoną masę sernikową, wyrównujemy i układamy drugą warstwę ciastek. Na herbatniki wykładamy dość sztywna galaretkę i układamy na niej kolejna warstwę herbatników. Wstawiamy ciasto do lodówki.
Zimną śmietankę ubijamy wraz z śnieżką w proszku na sztywno. Wyjmujemy ciasto z lodówki i na ciastkach rozsmarowujemy masę śmietanową. Górę ciasta posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy ciasto do lodówki na całą noc.
kuchenny świat
slodkokwasnakuchnia1
Dziękuję!