slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Sernik gotowany z domową galaretką i śmietanką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 2/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszny, słodki sernik gotowany. Smak galaretki winogronowej fajnie przełamuje słodki smak sernika.

Sernik gotowany z domową galaretką i śmietanką

Składniki:

Sernik gotowany z domową galaretką i śmietanką

 

  • ciasto: 250 g herbatników
  • 500 g twarogu w kostce
  • 2 jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • 150 g masła
  • 3 op. budyniu waniliowego
  • 3/4 szkl mleka
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 1 op. bitej śmietany w proszku
  • 50 g migdałów w płatkach
  • galaretka: 750 g ciemnych winogron
  • 0,5 szkl cukru
  • 3 łyżki wody
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • blaszka 24x24cm

Sposób przygotowania:

Sernik gotowany z domową galaretką i śmietanką
Galaretka:

Winogrona myjemy, odrywamy od gałązek i wkładamy do garnka. Zasypujemy cukrem i rozgniatamy. Odstawiamy na 15 minut i wstawiamy na gaz. Dodajemy wodę i zagotowujemy. Gotujemy przez 5 minut a następnie przecieramy owoce przez sitko ( pestki i skórki wyrzucamy). Ponownie przelewamy sok do garnka, dodajemy żelatynę i zagotowujemy. Mieszamy aż żelatyna się rozpuści i odstawiamy galaretkę do przestygnięcia.

Ciasto:

Twaróg rozdrabniamy. Do garnka wkładamy masło, jajka, wsypujemy cukier i dodajemy twaróg. Wstawiamy na gaz i zagotowujemy ( na małym gazie). W tym czasie proszki budyniowe mieszamy razem z mlekiem. Gdy masa twarogowa zacznie się gotować wlewamy budynie wymieszane z mlekiem. Gotujemy przez chwilę ciągle mieszając aż zgęstnieje i odstawiamy do przestudzenia.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie blaszki układamy warstwę herbatników. Na ciastka wykładamy przestudzoną masę sernikową, wyrównujemy i układamy drugą warstwę ciastek. Na herbatniki wykładamy dość sztywna galaretkę i układamy na niej kolejna warstwę herbatników. Wstawiamy ciasto do lodówki.

Zimną śmietankę ubijamy wraz z śnieżką w proszku na sztywno. Wyjmujemy ciasto z lodówki i na ciastkach rozsmarowujemy masę śmietanową. Górę ciasta posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy ciasto do lodówki na całą noc.