Sposób przygotowania:
Sernik gotowany z hibiskusem na amarantusowym spodSpód:

Do miski przesypać amarantus, dodać chocośliwkę oraz masło. Dokładnie całość wymieszać aby składniki dobrze się połączyły.
ETAP 2:

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie rozłożyć i dokładnie rozsmarować, wstawić do lodówki.
Masa serowa:

Do rondelka wlać mleko, dodać hibiskus i zagotować. Gotować około 2-3 minuty, zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia. Następnie odcedzić.
ETAP 4:

Do garnka przełożyć ser i dokładnie zblendować lub zmielić w maszynce do mięsa. Wstępnie podgrzać i dodać hibiskusowe mleko. Dobrze wymieszać.
ETAP 5:

Wsypać erytrol, dodać żółtka i postawić na ogień. Zagotować. Gotować około 3-4 minuty, zdjąć z ognia i dodać mąkę. Po raz kolejny dobrze wymieszać i ponownie postawić na ogień, gotować stale mieszając do momentu aż masa zgęstnieje. Ostawić na bok i lekko przestudzić.
ETAP 6:
Ostrożnie przelać do tortownicy , wyrównać. Zostawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki.
Galaretka hibiskusowa:
Do szklanki ok 100 ml wrzątku, wsypać hibiskus i zostawić na około 10 minut pod przykryciem. Następnie odcedzić, wlać resztę wody i wymieszać. Dodać cukier i żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia obu składników. Zostawić do ostygnięcia.
Delikatnie przelać na masę serową ( najlepiej przelewać ostrożnie przez siteczko, aby uniknąć wlania do ciasta zaplątanego liście herbaty). Odłożyć do lodówki na całą noc.