slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 742]

Truskawkowy sernik na zimno

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszny mocno truskawkowy sernik na zimno. Wyśmienite ciasto na deser do kawy lub herbaty. Prosty w przygotowaniu sernik z mrożonymi truskawkami przywoła smak lata o każdej porze roku. Polecam.

Truskawkowy sernik na zimno

Składniki:

Truskawkowy sernik na zimno

 

  • 100 g herbatników
  • 500 g mrożonych truskawek (mogą być świeże)
  • 1 kg twarogu sernikowego (z wiaderka)
  • 1/2 szkl cukru pudru (można dać więcej)
  • 3/4 szkl mleka
  • 10 płaskich łyżeczek żelatyny
  • truskawki świeże
  • 1 galaretka truskawkowa
  • oraz: blaszka 24x24cm

Sposób przygotowania:

Truskawkowy sernik na zimno
Dzień wcześniej przekładamy truskawki na durszlak i odstawiamy do rozmrożenia. Następnego dnia rozmrożone truskawki blendujemy na gładką masę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na dnie układamy herbatniki. Do dużej miski przekładamy twaróg, dosypujemy cukier puder oraz dodajemy zblendowane truskawki i miksujemy razem.

Mleko podgrzewamy w mikrofalówce ok. 1 minuty (ma być gorące) i wsypujemy do niego żelatynę. Mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Lekko ciepłe mleko z żelatyną przelewamy do masy sernikowej i miksujemy chwilę. Przelewamy tężejący sernik na ciastka i wstawiamy go do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia.

Truskawki myjemy i kroimy je w plastry. Układamy na zastygniętym serniku i zalewamy tężejącą galaretką truskawkową. Ponownie wstawiamy do lodówki. Ciasto jest najlepsze na drugi dzień.