WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1514]

Ciasto czekoladowe z cukinii

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wilgotne ciasto czekoladowe z cukinii na oleju. Puszyste i delikatne oraz mało słodkie. Oblane czekoladą mleczną.

Ciasto czekoladowe z cukinii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto czekoladowe z cukinii

 

  • 6 małych jajek
  • 1szkl. cukru
  • 3/4szkl. oleju
  • 450g mąki pszennej tortowej
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody spożywczej
  • ok. 500g cukinii
  • duża szczypta soli
  • Polewa:
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 100g mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z cukinii

ETAP 1:

Składniki ogrzać do temperatury pokojowej. Cukinię jeśli jest duża i gruba obrać ze skóry i wydrążyć nasiona a następnie zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Przełożyć na sito i posolić. Odstawić by puściła sok.

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać olej i zmiksować. Dodać odciśniętą z soku cukinię i wymieszać łyżką. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, proszkiem i kakao. Dodać do ciasta. Wymieszać.

Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą. U mnie forma o średnicy ok. 26 cm. Piec w temp. 180 stopni do suchego patyczka. U mnie zajęło to ok. 45 minut bez nagrzewania piekarnika.

Upieczone ciasto wystudzić na kratce w formie. Po wystudzeniu polać polewą.

Śmietanę podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę. Polać ciasto. Schłodzić w lodówce.

Ciasto czekoladowe z cukinii
Ostudzone ciasto z cukinii po wyjęciu z formy
Ciasto czekoladowe z cukinii
Ciasto z cukinii po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Ciasto czekoladowe z cukinii
Przygotowane ciasto przełożone do formy wysmarowanej i wysypanej kaszą
Ciasto czekoladowe z cukinii
Odciśnięta cukinia dodana do utartch jajek z olejem