Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe z cukiniiETAP 1:
Składniki ogrzać do temperatury pokojowej. Cukinię jeśli jest duża i gruba obrać ze skóry i wydrążyć nasiona a następnie zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Przełożyć na sito i posolić. Odstawić by puściła sok.
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać olej i zmiksować. Dodać odciśniętą z soku cukinię i wymieszać łyżką. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, proszkiem i kakao. Dodać do ciasta. Wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą. U mnie forma o średnicy ok. 26 cm. Piec w temp. 180 stopni do suchego patyczka. U mnie zajęło to ok. 45 minut bez nagrzewania piekarnika.
Upieczone ciasto wystudzić na kratce w formie. Po wystudzeniu polać polewą.
Śmietanę podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę. Polać ciasto. Schłodzić w lodówce.
gosiapiotrek23
WanilioweImprowizacj
gosiapiotrek23 napisał(a):