VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Sernik chałwowy z porzeczkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Od dziś to numer jeden wśród serników. Sernik o zniewalającym słodkim smaku chałwy, gdzie przełamaniem są czerwone porzeczki. Całość otulona kruchym czekoladowym ciastem i udekorowana kajmakiem. Po prostu rewelacyjne i obłędne ciasto.

Sernik chałwowy z porzeczkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik chałwowy z porzeczkami

 

  • Kruche ciasto:
  • 150 g maki pszennej
  • 100 g masła 82%
  • 50 g cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki kakao
  • 1 duże jajko
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1 kg mielonego twarogu (gęstego)
  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g chałwy waniliowej
  • 50 g chałwy waniliowo – kakowej
  • 1 szklanka czerwonych porzeczek
  • Dekoracja:
  • 200 g kajmaku
  • Czekoladowe kuleczki do dekoracji
  • 50 g chałwy do posypania

Sposób przygotowania:

Sernik chałwowy z porzeczkami
Kruche ciasto: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Owijamy je folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 40 minut. Po tym czasie wylepiamy spód i boki tortownicy o średnicy 24 cm.

Masa serowa: Twaróg oraz jajka muszą mieć temperaturę pokojową. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta pianę. Dokładamy stopniowo łyżkami twaróg i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy pokruszoną chałwę, mieszamy łyżką.

Wylewamy 3 łyżki masy do formy, rozkładamy czerwone porzeczki (gdy mamy mrożone rozmrażamy je). Zalewamy resztą masy serowej.

Sernik pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku (funkcja góra-dół) przez 60 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 140*C i pieczemy jeszcze 20 minut.

Studzimy w piekarniku przy delikatnie otwartych drzwiczkach.

Dekoracja: Po wystudzeniu dekorujemy sernik. Do worka cukierniczego z końcówką gwiazdki przekładamy kajmak. Wyciskamy gwiazdki. Wierzch obsypujemy pokruszoną chałwą i kuleczkami czekoladowymi.

Sernik trzymamy w lodówce.
Sernik chałwowy z porzeczkami