Sposób przygotowania:
Świąteczny sernik
SPÓD: Na stolnicę przesiewamy mąkę. Robimy kopczyk. Dodajemy pozostałe składniki ciasta. Najpierw siekamy całość, a następnie w rękach zagniatamy ciasto. Gotowe wykładamy na dno przygotowanej tortownicy. SER: Białka oddzielamy od żółtek. W malakserze ucieramy masło z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka. Miksujemy. Następnie dodajemy ser. Całość miksujemy, by masa była puszysta i jednolita. Pod koniec ucierania dodajemy mąkę połączoną z budyniem oraz olejek pomarańczowy.. W oddzielnej misce ubijamy pianę z białek. Tak przygotowaną łączymy z przygotowaną masą serową.Gotowy ser wylewamy to piernikowe ciasto. Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 1 godzinę w 180°C. Upieczony sernik studzimy. WYKOŃCZENIE: Na upieczony sernik wykładamy masę kajmakową. Przed jej nałożeniem możemy delikatnie ściągnąć przyrumieniony wierzch ciasta. Śliwki kroimy na mniejsze części i wykładamy na kajmak. Czekoladę łamiemy na mniejsze części i rozpuszczamy z dodatkiem mleka. Rozpuszczoną czekoladą dekorujemy wierzch sernika, wykładając ją na śliwki. Całość odstawiamy do zastygnięcia czekolady.