Sposób przygotowania:
Sernik z kaszą manną na kruchym cieścieWykonanie ciasta:
Z podanych składników należy zagnieść ciasto. Następnie trzeba je rozwałkować na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i przełożyć do blaszki o wymiarach około 25 cm x 35 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto nakłuć gęsto widelcem i posypać kaszą manną. Następnie tak wykonane ciasto włożyć do schłodzenia do lodówki na czas przygotowanie masy serowej.
Masa serowa:
Masło lub margarynę należy utrzeć z oboma cukrami na puszystą masę, następnie wbijać stopniowo po jednym jajku i dokładnie ucierać, kolejno wsypać budynie w proszku, dodać ser, i wlać śmietankę kremówkę, utrzeć. Na koniec do masy serowej wsypać kaszę mannę i dokładnie utrzeć.
Do pieczenia:
Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy na nie równomiernie masę serową.
Pieczenie:
Sernik należy piec w temperaturze 170 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie wystudzić. Ja swój sernik zawsze studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładamy na kilka godzin do lodówki.
Podanie:
Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Blaszka o wymiarach 25 cm x 35 cm.
Sernik można pokroić na około 30 sporych kawałów.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
SylaUla
Babeczka35
Dziękuję i polecam :)