SUPERPRZEPIS

Sernik z kaszą manną na kruchym cieście

  • 2
  • Babeczka35
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Sernik z kaszą manną na kruchym cieście

Sernik to najlepsze ciasto na świecie. Zawsze się udaje i jest pyszny. Tym razem upiekłam sernik z kaszą manną. Wyszedł bardzo delikatny i taki równiutki. Lekko wilgotny i pięknie się kroił. Polecam.

Składniki:

Sernik z kaszą manną na kruchym cieście

Ciasto:

  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru
  • pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag masła lub margaryny

Masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
  • 5 jajek
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 %

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Sernik z kaszą manną na kruchym cieście

Wykonanie ciasta:

Sernik z kaszą manną na kruchym cieście
Z podanych składników wykonujemy ciasto kruche i wałkujemy.

Z podanych składników należy zagnieść ciasto. Następnie trzeba je rozwałkować na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i przełożyć do blaszki o wymiarach około 25 cm x 35 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto nakłuć gęsto widelcem i posypać kaszą manną. Następnie tak wykonane ciasto włożyć do schłodzenia do lodówki na czas przygotowanie masy serowej.

Masa serowa:

Sernik z kaszą manną na kruchym cieście
Następnie wykonujemy masę serową z kaszą manną.

Masło lub margarynę należy utrzeć z oboma cukrami na puszystą masę, następnie wbijać stopniowo po jednym jajku i dokładnie ucierać, kolejno wsypać budynie w proszku, dodać ser, i wlać śmietankę kremówkę, utrzeć. Na koniec do masy serowej wsypać kaszę mannę i dokładnie utrzeć.

Do pieczenia:

Sernik z kaszą manną na kruchym cieście
Na schłodzone ciasto wykładamy masę serową.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy na nie równomiernie masę serową.

Pieczenie:

Sernik z kaszą manną na kruchym cieście
Sernik pieczemydo zrumienienia przez około godzinę.

Sernik należy piec w temperaturze 170 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie wystudzić. Ja swój sernik zawsze studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładamy na kilka godzin do lodówki.

Podanie:

Sernik z kaszą manną na kruchym cieście
Gotowy sernik pokroić i podawać, a ja smacznego życzę.

Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Blaszka o wymiarach 25 cm x 35 cm.
Sernik można pokroić na około 30 sporych kawałów.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.


Tagi:

sernik deser