slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Sernik kajmakowy z pianką malinową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na smaczny pieczony sernik kajmakowy z delikatnie kwaskowatą pianką malinową oraz super słodką śmietanką. Sernik jest bezglutenowy. Polecam

Sernik kajmakowy z pianką malinową

Składniki:

Sernik kajmakowy z pianką malinową

 

  • spód: 100 g masła
  • 1 szkl mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka serka homogenizowanego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
  • masa sernikowa: 800 g twarogu sernikowego
  • 250 g masy kajmakowej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • pianka malinowa: 560 g mrożonych malin
  • 1 galaretka malinowa
  • śmietana: 500 ml śmietanki 36%
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • oraz 50 g czekolady deserowej
  • blaszka 24x24 cm

Sposób przygotowania:

Sernik kajmakowy z pianką malinową
Poprzedniego dnia wieczorem wykładamy maliny do garnka i odstawiamy do rozmrożenia.

Spód: na stolnicę wysypujemy mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia oraz wkrawamy masło i dodajemy serek. Wyrabiamy kruche ciasto i wylepiamy cienko dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki.

Masa serowa: do dużej miski wkładamy twaróg sernikowy, dodajemy kajmak i miksujemy do połączenia się składników. Do masy serowej dodajemy żółtka i ponownie miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę kukurydzianą i delikatnie mieszamy razem. Masę serową przekładamy na kukurydziany spód i wstawiamy sernik do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy sernik w uchylonym piekarniku.

Pianka malinowa: rozmrożone maliny przecieramy przez sitko. Przetarte maliny razem z sokiem zagotowujemy i zdejmujemy z gazu. Dodajemy galaretkę w proszku i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy galaretkę do stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć miksujemy ją na puszystą piankę i tężejącą piankę układamy na wierzchu ostudzonego sernika. Wkładamy sernik z pianką do lodówki na ok. 1 godzinę. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i układamy delikatnie na piance malinowej. Wyrównujemy śmietankę i posypujemy ją drobno startą czekoladą. Ponownie wkładamy sernik do lodówki. Najlepszy jest na drugi dzień. Smacznego.

Tagi:

sernik ciasto