Sposób przygotowania:
Sernik kajmakowy z pianką malinową
Poprzedniego dnia wieczorem wykładamy maliny do garnka i odstawiamy do rozmrożenia.
Spód: na stolnicę wysypujemy mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia oraz wkrawamy masło i dodajemy serek. Wyrabiamy kruche ciasto i wylepiamy cienko dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki.
Masa serowa: do dużej miski wkładamy twaróg sernikowy, dodajemy kajmak i miksujemy do połączenia się składników. Do masy serowej dodajemy żółtka i ponownie miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę kukurydzianą i delikatnie mieszamy razem. Masę serową przekładamy na kukurydziany spód i wstawiamy sernik do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy sernik w uchylonym piekarniku.
Pianka malinowa: rozmrożone maliny przecieramy przez sitko. Przetarte maliny razem z sokiem zagotowujemy i zdejmujemy z gazu. Dodajemy galaretkę w proszku i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy galaretkę do stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć miksujemy ją na puszystą piankę i tężejącą piankę układamy na wierzchu ostudzonego sernika. Wkładamy sernik z pianką do lodówki na ok. 1 godzinę. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i układamy delikatnie na piance malinowej. Wyrównujemy śmietankę i posypujemy ją drobno startą czekoladą. Ponownie wkładamy sernik do lodówki. Najlepszy jest na drugi dzień. Smacznego.
Spód: na stolnicę wysypujemy mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia oraz wkrawamy masło i dodajemy serek. Wyrabiamy kruche ciasto i wylepiamy cienko dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki.
Masa serowa: do dużej miski wkładamy twaróg sernikowy, dodajemy kajmak i miksujemy do połączenia się składników. Do masy serowej dodajemy żółtka i ponownie miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę kukurydzianą i delikatnie mieszamy razem. Masę serową przekładamy na kukurydziany spód i wstawiamy sernik do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy sernik w uchylonym piekarniku.
Pianka malinowa: rozmrożone maliny przecieramy przez sitko. Przetarte maliny razem z sokiem zagotowujemy i zdejmujemy z gazu. Dodajemy galaretkę w proszku i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy galaretkę do stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć miksujemy ją na puszystą piankę i tężejącą piankę układamy na wierzchu ostudzonego sernika. Wkładamy sernik z pianką do lodówki na ok. 1 godzinę. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i układamy delikatnie na piance malinowej. Wyrównujemy śmietankę i posypujemy ją drobno startą czekoladą. Ponownie wkładamy sernik do lodówki. Najlepszy jest na drugi dzień. Smacznego.
SylaUla
slodkokwasnakuchnia1
Dziękuje