VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Sernik gotowany z kokosem i białą czekoladą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prosty w przygotowaniu i smaczny sernik bez pieczenia. Cukier kokosowy oraz wiórki kokosowe nadają niesamowitego aromatu. Kajmak dodatkowo nadaje słodyczy.

Sernik gotowany z kokosem i białą czekoladą

Składniki:

Sernik gotowany z kokosem i białą czekoladą

 

  • Forma 24x24 cm
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 5 jajek
  • 200 g margaryny
  • 0,5 szklanki cukru kokosowego
  • 100 g białej czekolady
  • 80 g budyniu śmietankowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wiórek kokosowych
  • 280 g herbatników maślanych
  • ½ puszki kajmaku

Sposób przygotowania:

Sernik gotowany z kokosem i białą czekoladą
W garnku rozpuszczamy margarynę. Dodajemy twaróg z wiaderka, esencję waniliową, jajka, cukier kokosowy i kawałki białej czekolady. Gotujemy na wolnym ogniu, często mieszamy aby masa nam się nie przypaliła.

Budyń śmietankowy oraz mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w mleku. Przelewamy do masy serowej. Mieszamy i dalej gotujemy na wolnym ogniu. Gotujemy tak długo aż masa zgęstnieje. Na końcu wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie wykładamy pierwszą warstwę herbatników, wylewamy połowę masy serowej, wygładzamy. Następnie wykładamy kolejną warstwę masy i kolejną warstwę herbatników. Na wierzchu rozsmarowujemy kajmak i rozsypujemy wiórki kokosowe. Odstawiamy do wystudzenia. Po ostygnięciu wstawiamy do lodówki.