Sposób przygotowania:
Sernik majonezowy w biszkopcie
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółte, ubić sztywno ze szczyptą soli. Cały czas miksując wsypać cukier, rozpuścić. Dodać żółtka oraz olej. Wyłączyć mikser, wsypać proszek do pieczenia oraz mąkę- wymieszać delikatnie łyżką. Masę wylać do keksówki, piec około 30 min w 180 st. Pozostawić do wystudzenia.
Masa serowa:
Do wysokiej miski przekładamy ser oraz resztę składników. Miksujemy na gładką masę. Czekoladę kroimy w kostkę, dodajemy do masy, mieszamy.
Poncz:
Składniki mieszamy razem.
Wystudzony biszkopt przekrawamy otrzymując trzy blaty. Blat dolny i środowy nasączamy ponczem.
Blat dolny umieszczamy ponownie w keksówce, wykładamy 1/2 masy serowej, przykrywamy kolejnym blatem. Czynność powtarzamy.
Sernik przykrywamy folią aluminiową , pieczemy 60 min w 180st. Odstawiam do wystudzenia na min 3-4 godz.
Polewa:
Mleko z czekoladą podgrzewamy nad kąpielą woda do połączenia się składników. Polewamy ciasto.
Odstawiamy ponownie do lodówki aby polewa zastygła.
Białka oddzielić od żółte, ubić sztywno ze szczyptą soli. Cały czas miksując wsypać cukier, rozpuścić. Dodać żółtka oraz olej. Wyłączyć mikser, wsypać proszek do pieczenia oraz mąkę- wymieszać delikatnie łyżką. Masę wylać do keksówki, piec około 30 min w 180 st. Pozostawić do wystudzenia.
Masa serowa:
Do wysokiej miski przekładamy ser oraz resztę składników. Miksujemy na gładką masę. Czekoladę kroimy w kostkę, dodajemy do masy, mieszamy.
Poncz:
Składniki mieszamy razem.
Wystudzony biszkopt przekrawamy otrzymując trzy blaty. Blat dolny i środowy nasączamy ponczem.
Blat dolny umieszczamy ponownie w keksówce, wykładamy 1/2 masy serowej, przykrywamy kolejnym blatem. Czynność powtarzamy.
Sernik przykrywamy folią aluminiową , pieczemy 60 min w 180st. Odstawiam do wystudzenia na min 3-4 godz.
Polewa:
Mleko z czekoladą podgrzewamy nad kąpielą woda do połączenia się składników. Polewamy ciasto.
Odstawiamy ponownie do lodówki aby polewa zastygła.