Sposób przygotowania:
Drożdżówka truskawkowo-jabłkowa z kruszonkąETAP 1:
Do misy robota wkruszyć drożdże i wymieszać łyżką z 1/2 szklanki mleka, łyżką mąki i cukru, odstawić na 30 minut, następnie wsypać mąkę, sól, wbić jajka, wlać resztę mleka, margarynę, aromat waniliowy, wsypać resztę cukru i hakiem robota wyrabiać ciasto z 6 minut.
ETAP 2:
Dno większej miski posypać ciut mąką, wyłożyć ciasto z misy robota, wierzch posypać ciut mąką i nakryć ręcznikiem kuchennym, zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
ETAP 3:
Obrane jabłka pokroić w cienkie plasterki, truskawki opłukane przekroić na połowę.
ETAP 4:
Orzeszki ziemne nie solone w rozdrabniaczu zmiksować, wsypać do mąki, cukru, miękkiej margaryny i zrobić palcami kruszonkę, schować do lodówki.
ETAP 5:
Wyrośnięte ciasto parę razy wyrobić dużą łyżką, ciasto przełożyć do 3 keksówek silikonowych (2 są dla męża do pracy), ciasto powinno być nie za rzadkie i nie za gęste.
ETAP 6:
Na cieście poukładać jabłka, truskawki, przycisnąć w ciasto, posypać zimną kruszonką.
ETAP 7:
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 50-55 minut, w formach ciasta dobrze wystudzić.