ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 538]

Drożdżówka truskawkowo-jabłkowa z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Doskonale smaczna, puszysta, aromatyczna drożdżówka z dodatkiem truskawek i jabłek z chrupiącą orzechową kruszonką.

Drożdżówka truskawkowo-jabłkowa z kruszonką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Drożdżówka truskawkowo-jabłkowa z kruszonką

 

 

  • kruszonka: orzechy ziemne nie solone 1/2 szklanki,
  • cukier 100 gram,
  • mąka tortowa 150 gram,
  • margaryna miękka 12,5 dag

Sposób przygotowania:

Drożdżówka truskawkowo-jabłkowa z kruszonką

ETAP 1:

Drożdżówka truskawkowo-jabłkowa z orzechową
W robocie mamy szybko i dobrze wyrobione ciasto drożdżowe.

Do misy robota wkruszyć drożdże i wymieszać łyżką z 1/2 szklanki mleka, łyżką mąki i cukru, odstawić na 30 minut, następnie wsypać mąkę, sól, wbić jajka, wlać resztę mleka, margarynę, aromat waniliowy, wsypać resztę cukru i hakiem robota wyrabiać ciasto z 6 minut.

ETAP 2:

Drożdżówka truskawkowo-jabłkowa z orzechową
Ciasto przekładam z misy robota bo jak urośnie to może wylać się z misy.

Dno większej miski posypać ciut mąką, wyłożyć ciasto z misy robota, wierzch posypać ciut mąką i nakryć ręcznikiem kuchennym, zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.

ETAP 3:

Drożdżówka truskawkowo-jabłkowa z orzechową

Obrane jabłka pokroić w cienkie plasterki, truskawki opłukane przekroić na połowę.

ETAP 4:

Drożdżówka truskawkowo-jabłkowa z orzechową

Orzeszki ziemne nie solone w rozdrabniaczu zmiksować, wsypać do mąki, cukru, miękkiej margaryny i zrobić palcami kruszonkę, schować do lodówki.

ETAP 5:

Drożdżówka truskawkowo-jabłkowa z orzechową

Wyrośnięte ciasto parę razy wyrobić dużą łyżką, ciasto przełożyć do 3 keksówek silikonowych (2 są dla męża do pracy), ciasto powinno być nie za rzadkie i nie za gęste.

ETAP 6:

Drożdżówka truskawkowo-jabłkowa z orzechową

Na cieście poukładać jabłka, truskawki, przycisnąć w ciasto, posypać zimną kruszonką.

ETAP 7:

Drożdżówka truskawkowo-jabłkowa z orzechową

Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 50-55 minut, w formach ciasta dobrze wystudzić.