haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Sernik na spodzie mokka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Aromatyczny kawowy spód i migdałowa pianka serowo-jajeczna - to wspaniały dodatek do kawy na każda okazję!

Sernik na spodzie mokka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik na spodzie mokka

 

  • Ciasto mokka:
  • 2 szkl mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kawy instant lub Inki
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 łyżka smalcu
  • Masa serowa:
  • białko z 4-5 jaj
  • 1 budyń migdałowy lub waniliowy
  • 4-6 żółtek
  • 1 kg twarożku homo naturalnego lub waniliowego
  • 1/2 kostki roztopionej margaryny
  • 1 1/2 szkl cukru
  • olejek migdałowy

 

Sposób przygotowania:

Sernik na spodzie mokka
Składniki ciasta zagnieść w kulę i włożyć na 2 godziny do lodówki. W tym czasie ubić pianę z białek, dodać do niej budyń, żółtka, cukier i zmiksować. Do masy jajecznej dodać ser i stopioną i przestudzoną margarynę oraz olejek. Schłodzony spód mokka rozkruszyć na dnie dużej blachy, wylać na to masę serową i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni przez 45-60 minut.
Sernik na spodzie mokka
Ze składników na ciasto nalezy ulepić kulę i schłodzić w lodówce przez 2 godziny.
Sernik na spodzie mokka
Nastepnie ciasto mokka rozkruszyć na spodzie blachy.
Sernik na spodzie mokka
Skladniki masy serowo jajecznej należy delikatnie zmiksować.
Sernik na spodzie mokka
Sernik pieczemy przez około godzinę w temp 190 stopni.