slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Sernik na zimno na gofrach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszny sernik na zimno na spodzie gofrowym o smaku wiśniowym z wiśniową galaretką. Ciasto smakuje wyśmienicie i jest proste w przygotowaniu. Polecam.

Sernik na zimno na gofrach

Składniki:

Sernik na zimno na gofrach

 

  • gofry: 30 g liofilizowanych wiśni
  • 1 szkl maślanki naturalnej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka ksylitolu (cukru)
  • 1 szkl mąki pszennej 2ab
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • oraz: 400 g serka waniliowego homogenizowanego
  • 600 g twarogu sernikowego
  • 3 galaretki przezroczyste
  • 1,5 szkl gorącej wody
  • 1 słoik wiśni drylowanych w soku własnym (400 g)
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • 2 szkl gorącej wody
  • blaszka 24x24 cm

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno na gofrach
Gofry: liofilizowane wiśnie mielimy na pył i przesypujemy do miski, następnie dosypujemy ksylitol, mąkę oraz proszek do pieczenia, mieszamy. Kolejno dolewamy do suchych składników maślankę, jajko i oliwę, miksujemy na gładką masę. Rozgrzewamy gofrownicę i nalewamy porcje ciasta. Pieczemy rumiane gofry (wyszło mi 7 sztuk ok. 8x13 cm). Studzimy gofry na kratce. 

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na spodzie układamy gofry (jeśli trzeba przycinamy je). 

Trzy galaretki przezroczyste rozpuszczamy w 1,5 szkl gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. 

Twaróg sernikowy oraz serek homogenizowany wykładamy do miski i miksujemy razem. 

Następnie dolewamy tężejące galaretki i miksujemy do połączenia. Masę sernikową (lekko tężejącą) wykładamy na gofry, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki.

Galaretkę wiśniową oraz żelatynę rozpuszczamy w 2 szkl gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Drylowane wiśnie przelewamy wraz z sokiem do miski i dolewamy rozpuszczoną galaretkę wiśniową, mieszamy.

Tężejącą wiśniową galaretkę przelewamy na sernikowy spód i ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin.