Sposób przygotowania:
Sernik na zimno na gofrach
Gofry: liofilizowane wiśnie mielimy na pył i przesypujemy do miski, następnie dosypujemy ksylitol, mąkę oraz proszek do pieczenia, mieszamy. Kolejno dolewamy do suchych składników maślankę, jajko i oliwę, miksujemy na gładką masę. Rozgrzewamy gofrownicę i nalewamy porcje ciasta. Pieczemy rumiane gofry (wyszło mi 7 sztuk ok. 8x13 cm). Studzimy gofry na kratce.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na spodzie układamy gofry (jeśli trzeba przycinamy je).
Trzy galaretki przezroczyste rozpuszczamy w 1,5 szkl gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia.
Twaróg sernikowy oraz serek homogenizowany wykładamy do miski i miksujemy razem.
Następnie dolewamy tężejące galaretki i miksujemy do połączenia. Masę sernikową (lekko tężejącą) wykładamy na gofry, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki.
Galaretkę wiśniową oraz żelatynę rozpuszczamy w 2 szkl gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Drylowane wiśnie przelewamy wraz z sokiem do miski i dolewamy rozpuszczoną galaretkę wiśniową, mieszamy.
Tężejącą wiśniową galaretkę przelewamy na sernikowy spód i ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na spodzie układamy gofry (jeśli trzeba przycinamy je).
Trzy galaretki przezroczyste rozpuszczamy w 1,5 szkl gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia.
Twaróg sernikowy oraz serek homogenizowany wykładamy do miski i miksujemy razem.
Następnie dolewamy tężejące galaretki i miksujemy do połączenia. Masę sernikową (lekko tężejącą) wykładamy na gofry, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki.
Galaretkę wiśniową oraz żelatynę rozpuszczamy w 2 szkl gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Drylowane wiśnie przelewamy wraz z sokiem do miski i dolewamy rozpuszczoną galaretkę wiśniową, mieszamy.
Tężejącą wiśniową galaretkę przelewamy na sernikowy spód i ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin.