Sernik na zimno w kolorach lata

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Delikatny i mocno owocowy deser na zimno w kolorach lata, czyli z dodatkiem borówki amerykańskiej i malin.

Sernik na zimno w kolorach lata Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik na zimno w kolorach lata

 

  • Spód sernika:
  • 130 g ciastek owsianych
  • 70 g rozpuszczonego masła
  • 40 g płatków migdałowych

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno w kolorach lata
Ciasta wkładamy do blendera i miksujemy z masłem, dodajemy płatki migdałowe i zagniatamy. Następnie wyklejamy masą ciasteczkową dno tortownicy (20 cm) mocno dociskając. Tortownicę wkładamy do lodówki. Żelatynę zalewamy gorącą wodą, mieszamy aż się rozpuści i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W misce miksujemy ser, mascarpone i cukier puder. Do lekko przestudzonej żelatyny dodajemy po 1 łyżce masy serowej i mieszamy. Zahartowaną żelatynę dodajemy do pozostałej masy serowej, cały czas miksując. Masę serową dzielimy na 2 porcje. Maliny i borówki miksujemy w dwóch osobnych miskach i do każdej z nich dodajemy porcje masy serowej. Następnie na ciasteczkowy spód wylewamy masę borówkową i wkładamy tortownicę do lodówki, żeby masa stężała. Wtedy wylewamy na nią masę malinową i ponownie wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przed podaniem dekorujemy płatkami i malinami.
Sernik na zimno w kolorach lata
Sernik na zimno w kolorach lata z malinami