aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Zielony sernik na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszny serniczek na zimno z agrestową galaretką i posypany borówkami. Niesamowite połączenie kolorów: biel - zieleń - fiolet.

Zielony sernik na zimno Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zielony sernik na zimno

 

  • 800 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • okrągłe biszkopty
  • 1 galaretka zielona
  • garść borówki amerykańskiej

Sposób przygotowania:

Zielony sernik na zimno
Na spodzie tortownicy układamy biszkopty. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. W kubku rozpuszczamy żelatynę w małej ilości wrzątku. Ciepłą dodajemy do ubitej śmietany i miksujemy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy serki i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową masę sernikową wykładamy na biszkopty w tortownicy. Sernik wstawiamy do lodówki, żeby stężał. Galaretkę rozpuszczamy w troszkę mniejszej ilości wrzątku, niż podana na opakowaniu. Na serze układamy borówki. Gdy galaretka zacznie się ścinać, wylewamy ją na nasz sernik. Wkładamy z powrotem do lodówki do całkowitego stężenia. Serniczek idealnie nadaje się jako dodatek do kawy na letnie popołudnie.
Zielony sernik na zimno
Dno tortownicy wykładamy okrągłymi biszkoptami.
Zielony sernik na zimno
W kubku rozpuszczamy żelatynę w małej ilości wody.
Zielony sernik na zimno
Ubijamy kremówkę, dodajemy CIEPŁĄ żelatynę i serki. Miksujemy.
Zielony sernik na zimno
Masę serową wykładamy na biszkopty, układamy borówki i zalewamy galaretką.