SUPERPRZEPIS

Sernik na zimno z ciepłymi lodami

  • 5
  • zbysiowa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Sernik na zimno z ciepłymi lodami Więcej zdjęć (5)

Efektowny deser,cieszący oko i podniebienie. Sernik na zimno z ciepłymi lodami zsmakuje maluchom i dorosłym.

Składniki:

Sernik na zimno z ciepłymi lodami

 

  • 4 galaretki czerwone ( u mnie z żurawiny) + ½ l wody
  • Galaretka niebieska + 350 ml wody
  • Galaretka rubinowa + 300 ml wody
  • Galaretka ametystowa + 350 ml wody
  • Kg sera mielonego ( wiaderko)
  • Biszkopty okrągłe ( 24 sztuki)
  • Ciepłe lody ( u mnie mini "Choco Softies"24 sztuki)

 

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z ciepłymi lodami
Galaretki czerwone rozpuszczam w ½ l gorącej wody, mieszam dokładnie i odstawiam aby ostygły.

Galaretkę rubinową rozpuszczam w 300 ml wody, lekko studzę i nasączam nią biszkopty. Układam je w prostokątnej tortownicy ( dno wykładam papierem do pieczenia)

Odcinam wafelki ze spodu ciepłych lodów, i układam je na biszkoptach. Odstawiam do zastygnięcia , najlepiej do lodówki.

Ser miksuję i dolewam powoli zimne czerwone galaretki, masą zalewam lody. Znowu chłodzę.

Galaretki niebieską i ametystową rozpuszczam osobno, każdą w 350 ml wody, studzę i ubijam, najpierw niebieską delikatnie, i wykładam na sernik, gdy dobrze stężeje ubijam ametystową i wylewam na wierzch. Całość odstawiam aby dobrze stężało.

Na koniec posypałam kolorową posypką. *kolory galaretek dowolne, wg smaku i gustu :)
Sernik na zimno z ciepłymi lodami
Galaretkę rubinową rozpuszczam w 300 ml wody, lekko studzę i nasączam nią biszkopty. Układam je w prostokątnej tortownicy ( dno wykładam papierem do pieczenia)
Sernik na zimno z ciepłymi lodami
Odcinam wafelki ze spodu ciepłych lodów, i układam je na biszkoptach. Odstawiam do zastygnięcia , najlepiej do lodówki.
Sernik na zimno z ciepłymi lodami
Ser miksuję i dolewam powoli zimne czerwone galaretki, masą zalewam lody. Znowu chłodzę.
Sernik na zimno z ciepłymi lodami
wykładam na sernik, gdy dobrze stężeje ubijam ametystową i wylewam na wierzch. Całość odstawiam aby dobrze stężało.