Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Sernik na zimno - winogronowe wariacje

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczny deser na ciepłe i nie tylko , dni i popołudnia.

Sernik na zimno - winogronowe wariacje

Składniki:

Sernik na zimno - winogronowe wariacje

 

  • serek naturalny homogenizowany - 3 opak
  • lub ser biały 3 x mielony - 450 g
  • galaretka wiśniowa - 2 opak
  • winogrona czerwone - 40 dag
  • winogrona białe 40 dag
  • galaretka gruszkowa - 1 opak
  • lub galaretka cytrynowa - 1 opak
  • okrągłe biszkopty 150 - 200 g
  • lub herbatniki 2 opak

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno - winogronowe wariacje
Galaretki wiśniowe - obie rozpuścić w 1, 5 szklanki wrzącej wody, dokładnie ją rozmieszać i odstawić by wystygła. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy 2 łyżkami oliwy i wyłożyć biszkoptami dno i jedną warstwą boki. Serki lub serek mielony przełożyć do miski malaksera lub miksera, dodać półpłynną galaretkę ( pozostawić 5 łyżek) i miksować, najpierw na wolnych obrotach przez 1 minutę i na dużych obrotach około 3 minuty. Rozpuścić galaretkę gruszkową lub cytrynowa w 400 ml wrzącej wody, rozmieszać i odstawić do schłodzenia. Do masy serowo galaretkowej włożyć 1/2 winogronu -mieszanego (ja miałam dość duże owoce, więc przekrawałam je na połówki, i tym sposobem usunęłam pestki, jakie w nich były). Lekko masę wymieszać, wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię. Pozostawioną czerwoną galaretkę, łyżeczką wkładać w masę serową. Na wierzch masy serowej układamypozostałe owoce winogronu (dekoracyjnie lub nie), zalewamy półpłynną żółtą galaretką i wstawiamy do lodówki do zakrzepnięcia i schłodzenia deseru.