Sposób przygotowania:
Sernik na zimno - winogronowe wariacje
Galaretki wiśniowe - obie rozpuścić w 1, 5 szklanki wrzącej wody, dokładnie ją rozmieszać i odstawić by wystygła. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy 2 łyżkami oliwy i wyłożyć biszkoptami dno i jedną warstwą boki. Serki lub serek mielony przełożyć do miski malaksera lub miksera, dodać półpłynną galaretkę ( pozostawić 5 łyżek) i miksować, najpierw na wolnych obrotach przez 1 minutę i na dużych obrotach około 3 minuty. Rozpuścić galaretkę gruszkową lub cytrynowa w 400 ml wrzącej wody, rozmieszać i odstawić do schłodzenia. Do masy serowo galaretkowej włożyć 1/2 winogronu -mieszanego (ja miałam dość duże owoce, więc przekrawałam je na połówki, i tym sposobem usunęłam pestki, jakie w nich były). Lekko masę wymieszać, wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię. Pozostawioną czerwoną galaretkę, łyżeczką wkładać w masę serową. Na wierzch masy serowej układamypozostałe owoce winogronu (dekoracyjnie lub nie), zalewamy półpłynną żółtą galaretką i wstawiamy do lodówki do zakrzepnięcia i schłodzenia deseru.