Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Sernik na kruchym cieście z pierniczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sernik to ulubione ciasto mojej rodziny. Często go piekę i wymyślam nowe wersje. Ten sernik wyszedł mi bardzo pyszny. Idealnie kruche ciasto i aksamitna masa serowa. Całości smaku dopełniają nadziewane pierniczki i polewa. Zapraszam:)

Sernik na kruchym cieście z pierniczkami

Składniki:

Sernik na kruchym cieście z pierniczkami

Ciasto:

  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik ( gotowy w wiadereczku )
  • 5 jaj
  • 2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy i bez cukru )
  • 1 szklanka cukru
  • 15 dag masła lub margaryny

Polewa:

  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • niewielka ilość gorącej wody

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • 40 dag pierników w czekoladzie

Sposób przygotowania:

Sernik na kruchym cieście z pierniczkami
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na posypanej mąką pszenną stolnicy, następnie przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Nakłuwamy widelcem, następnie równomiernie w rzędach układamy pierniczki i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

2. Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier i żółtka ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy budynie w proszku i ser i dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z masą serową.

3. Masę serową wykładamy na schłodzone ciasto z piernikami. Następnie sernik pieczemy w temperaturze 170 minut około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy.

4. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Polewę rozsmarowujemy na zimnym serniku.

5. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy.



Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Ser miałam gotowy w wiadereczku, inny trzeba co najmniej zmielić trzy razy.

Tagi:

sernik ciasto